mirosic-in-belloni-v-lj

Slovenija računa na vrnitev Narodnega doma Slovencem

 

 

LJUBLJANA – Stališče državnega sekretarja Iztoka Mirošiča

Vladni predstavnik gostil generalno sekretarko Farnesine

LJUBLJANA – Državni sekretar na slovenskem zunanjem ministrstvu Iztok Mirošič je na bilateralnih političnih konzultacijah gostil generalno sekretarko na italijanskem ministrstvu za zunanje zadeve in mednarodno sodelovanje Elisabetto Belloni. Konzultacije so potekale v okviru rednega dialoga na ravni državnih sekretarjev in generalnih sekretarjev med obema ministrstvoma. Mirošič in generalna sekretarka Bellonijeva sta uvodoma obravnavala dvostransko sodelovanje med Slovenijo in Italijo. Pozitivno sta ocenila dinamiko srečanj na najvišji ravni. Izpostavila sta odlične odnose med državama ter gospodarsko sodelovanje ter ponovila namen organizacije poslovnega dogodka jeseni v Italiji.

Na področju dvostranskih odnosov sta predvsem pregledala napredek pri implementaciji dogovorov s srečanja zunanjih ministrov Karla Erjavca in Angelina Alfana novembra 2017 v Rimu. Mirošič je v luči nedeljskih parlamentarnih volitev v Italiji kot najbolj aktualno vprašanje izpostavil pomen ohranitve zastopstva slovenske narodne skupnosti v italijanskem parlamentu ter vrnitve Narodnega doma v Ul. Filzi v Trstu. Sogovornika sta se tudi zavzela za nadaljevanje dela Koordinacijskega odbora ministrov, ki ostaja osrednja platforma za razvoj odnosov med državama in identifikacijo skupnih projektov, kakor tudi skupnega odbora Slovenija – Furlanija Julijska krajina.

V okviru konzultacij sta sogovornika izmenjala ratifikacijski listini Sporazuma o sodelovanju v kulturi in izobraževanju, ki bo stopil v veljavo 29. aprila 2018. Sporazum spodbuja sodelovanje na področjih kulture, izobraževanja, založništva, tiska in raziskav ter ureja pomembna vprašanja dvostranskega sodelovanja, kot so vzajemno priznavanje diplom, štipendije za študij in raziskave, spodbujanje učenja in poučevanja jezika in podobno. Državni sekretar Mirošič in generalna sekretarka Belloni sta med ostalimi temami največ pozornost namenila prihodnosti EU in institucionalnim vprašanjem, povezanimi s prihodnjimi volitvami v Evropski parlament in oblikovanjem nove Evropske komisije.

Povezane objave

Predstavili blagovno znamko Slovenci v Italiji
Na srečanju mladih Slovencev iz zamejstva in sveta zagotovila o nadaljnji podpori
Republika Slovenija obeležuje Dan državnosti