zappalorto

»Slovenci potrebujete svojega parlamentarca«

»Kjer so manjšine, tam je kultura. Gre za bogastvo, ki ga je treba podpreti, ohraniti in ovrednotiti. To bi morala biti vsakdanja skrb dežele, ki jo zaznamuje večjezičnost in večkulturnost in ki ima posebno avtonomijo samo zaradi prisotnosti manjšin na njenem ozemlju. Prisotnost manjšin pa je tudi znak razvitosti demokracije.« Tako je prepričano povedal videmski prefekt Vittorio Zappalorto, ki je bil v prostorih muzeja SMO v Špetru gost krovnih organizacij SKGZ in SSO.

Prefekt, ki je že večkrat pokazal svojo občutljivost za manjšinska vprašanja, si je najprej ogledal instalacije v multimedijskem muzeju SMO, ki mu ga je predstavila Donatella Ruttar. Predsednik Instituta za slovensko kulturo Giorgio Banchig mu je nato predstavil delovanje organizacije, ki je sicer nastala leta 2006, a združuje društva in ustanove, ki v Benečiji delujejo že več kot pol stoletja. Institut, ki je že uspešno sodeloval v evropskih projektih Jezik-Lingua, v sklopu katerega je nastal tudi sam muzej SMO, in ZborZbirk, pa se zavzema tudi za gospodarski in turistični razvoj obmejnega pasu na Videmskem, da bi na tak način uspeli zaustaviti demografski padec in mladim nudili nove priložnosti. Temu je namenjen tudi triletni projekt, ki ga je podprla Dežela FJK.

O glavnih vprašanjih, ki zadevajo Slovence na Videmskem in v deželi nasploh, so spregovorili Luigia Negro, Anna Wedam, Rudi Pavšič in Walter Bandelj. Beseda je tekla o naprezanjih za ohranitev krajevnih narečij, ob tem pa o potrebi po učenju slovenskega knjižnega jezika. S tem v zvezi so še enkrat poudarili potrebo po trijezičnem izobraževanju v Kanalski dolini, kjer si želijo, da bi se lahko v šoli učili, poleg italijanščine, tudi slovenščine, nemščine in furlanščine. Govor je bil tudi o gospodarskih težavah goratih predelov videnske pokrajine in potrebi po večjem vlaganju v ta območja. Videmskega prefekta so opozorili tudi na problem slovenske prisotnosti v izvoljenih organih, še zlasti v italijanskem parlamentu, saj manjšina tvega, da ne bo imela več svojega predstavnika. Prav v tem obdobju, ko v Rimu pripravljajo nov volilni zakon, je treba poseči, da se Slovencem zagotovi možnost izvolitve v parlament.

Zappalorto je svojim sogovornikom zagotovil, da bo tudi sam naredil, kar bo mogoče, da Slovenci ne bi ostali brez svojega zastopnika v italijanskem parlamentu. Kar zadeva gospodarski razvoj teh krajev, ki jih zaznamuje nedotaknjena narava, pa je dodal, da bi morala pri tem večjo vlogo odigrati deželna uprava, saj so manjše občine prešibke, da bi za to poskrbele same. V zvezi s šolstvom je tudi sam poudaril, da je treba šolsko ponudbo v slovenskem jeziku okrepiti, saj je ključno, da se jezik govori in da se ga otroci učijo. (nm)

Povezane objave

Predstavili blagovno znamko Slovenci v Italiji
Na srečanju mladih Slovencev iz zamejstva in sveta zagotovila o nadaljnji podpori
Republika Slovenija obeležuje Dan državnosti