1648815281-profimedia-0211524249-750x509

Slovenci izrazili željo po spremembi

»Volitve, ki so potekale včeraj v Republiki Sloveniji, so trden kazalnik izbire državljanov in državljank matične države, ki so z visoko udeležbo izrazili željo po spremembi,« so misli, ki jih predsednica Slovenske kulturno-gospodarske zveze Ksenija Dobrila izraža ob razpletu včerajšnjega volilnega dne v Sloveniji.

»Zelo visoka volilna udeležba utrjuje to izbiro in se hkrati zavedamo, da Vam nalaga visoko odgovornost za prihodnosti države Slovenk in Slovencev,« je v uradnih čestitkah predsednica krovne organizacije zapisala dr. Robertu Golobu, ki je s svojim Gibanjem Svoboda dosegel izjemen volilni rezultat. »Prihodnost matične države je za nas, Slovence v Italiji, posebnega pomena in si zato nadejamo in si želimo čim tesnejšega sodelovanja z novo vlado, znotraj katere je vaše gibanje po včerajšnjem volilnem dnevu postalo liderski subjekt slovenskega političnega prostora,« je dodala ter zaključila z mislijo, da ji je pri srcu, da mu lahko izraža čestitke ob dnevu, ko praznuje Italija osvoboditev izpod fašizma in nacizma, saj gre za državni praznik svobode, ki jo ponazarja tudi naziv gibanja, ki ga vodi Robert Golob.

Predsednica Ksenija Dobrila je čestitala hkrati tudi Feliceju Žiži, ki je bil potrjen za poslanca italijanske narodne skupnosti v Sloveniji. »Uspeh Slovenije in njena uveljavitev v mednarodnem prostoru ter dobri odnosi med sosednjima državama imata neposredne učinke tako na slovensko narodno skupnost v Italiji kot tudi na italijansko narodno skupnost v Sloveniji,« je Ksenija Dobrila izrazila v dopisu predstavniku Italijanov Sloveniji v slovenskem parlamentu ter nadaljevala z mislijo, da si nadeja, da bosta z Žižo s skupnim delom še naprej zasledovala enakopravnost dveh manjšin ter uveljavitev vrednot miru, sožitja in medkulturnosti, ki so od vedno odlikovale skupno delovanje.

Prav tako se je predsednica SKGZ Ksenija Dobrila namenila misel dolgoletnemu sodelavcu in prijatelju Slovenske kulturno-gospodarske zveze Mauriziu Tremulu ter poudarila neomajnost dolgoletnih vezi med Italijansko unijo in SKGZ ter izrazila željo in pripravljenost na snovanje novih skupnih projektov.

Predsednica SKGZ Ksenija Dobrila se je med drugim udeležila tudi uradne občinske slovesnosti ob italijanskem državnem prazniku osvoboditve v Rižarni v Trstu.

Povezane objave

Skupaj moramo zasledovati sožitje in spoštovati različne spomine - Tiskovno sporočilo SKGZ
FORUM IDEJ: Ni res, da vsi mladi bežijo, želijo pa si priložnosti
Predsednica DZ Republike Slovenije obiskala Trst