570f684e8f7bc

Slomak pogreša večjo pozornost Slovenije do svojih manjšin

Ivan Hršah, predsednik Komisije za odnose s Slovenci v zamejstvu in po svetu Državnega zbora RS je včeraj skupaj z drugimi člani komisije sprejel delegacijo Slovenske manjšinske koordinacije Slomak, ki jo je vodil predsedujoči Rudi Pavšič. Šlo je za prvo srečanje predstavnikov manjšinske komisije DZ s krovnimi organizacijami Slovencev v sosednjih državah v tem mandatu. Do sestanka je prišlo na pobudo Slomaka v želji, da bi sogovornikom predstavili stvarnost in probleme Slovencev v Italiji, Avstriji, na Madžarskem in Hrvaškem. Kot je na srečanju naglasil Rudi Pavšič, je napočil čas za globlji razmislek o tem, kako nastaviti nadaljnje sodelovanje, saj je 25 let po osamosvojitvi Slovenije morda potrebno tudi kako zakonsko besedilo prilagoditi stvarnosti, ki se je v teh letih spreminjala. Pavšič se je posebej zavzel za utrjevanje slovenske prisotnosti v obmejnem prostoru tudi s ciljem poglabljanja in pospeševanja čezmejnega sodelovanja s sosednjimi državami.
Žal, je ugotovil, je bilo v zadnjih letih v Sloveniji opaziti zmanjšanje intenzitete pozornosti do manjšin, kot dokazuje že ugotovitev, da je do včerajšnjega srečanja prišlo dve leti po začetku mandata DZ ali pa, da se svet za manjšine pri predsedstvu vlade sploh še ni sestal. Pavšič je glede sodelovanja z Italijo predlagal tudi vzpostavitev stika DZ z italijanskim parlamentom za usklajevanje pozornosti do manjšine tudi v povezavi s pristojnostmi dežele FJK. Nadalje je predlagal, naj bi Slomak bil reden sogovornik DZ ob razpravah, ki zadevajo manjšine v sosednjih državah.
Predstavniki komisije so načelno soglašali s potrebo po boljšem usklajevanju in drugimi predlogi, ki naj bi zagotovili učinkovitejšo sistemsko skrb za manjšine.
Predstavniki Slomaka se bodo v kratkem srečali tudi s slovenskimi izvoljenimi predstavniki v Evropskem parlamentu, s katerimi se že dogovarjajo, da bi jeseni pripravili obisk evropskih institucij v Bruslju in Strasbourgu.
(Primorski dnevnik, 14. aprila 2016)

Povezane objave

Skupaj moramo zasledovati sožitje in spoštovati različne spomine - Tiskovno sporočilo SKGZ
FORUM IDEJ: Ni res, da vsi mladi bežijo, želijo pa si priložnosti
Predsednica DZ Republike Slovenije obiskala Trst