55f697ec44959

Slofest 2015

O SLOFESTU: Ko je Zveza slovenskih kulturnih društev pred dvema letoma predstavila prvo izvedbo Slofesta, je bila velika izložba slovenskih organizacij in društev v deželi FJK ter tržaški pokrajini zamisel, ki jo je širša javnost sprejela z radovednostjo. Merilo o globokem pomenu in o potencialu projekta pa je lahko dal le uspeh, s katerim je občinstvo nagradilo simbol živega in konstruktivnega sožitja v modernem evropskem mestu z večkulturno dušo.
Slofest je zato postal bienalna tradicija, ki bo od 18. do 20. septembra 2015 doživela drugo izvedbo. Zveza slovenskih kulturnih društev, s podporo SKGZ-ja, SSO-ja, Občine Trst in Avtonomne Dežele FJK in s sodelovanjem društev in ustanov slovenske narodnostne skupnosti v naši deželi (ter nekaterih gostov), je na osnovi pozitivne izkušnje nadgradila izvirni načrt, da bi letošnji Slofest postal še bolj deželni in da bi še učinkoviteje izpolnil pričakovanja obiskovalcev. Šotor na Borznem trgu bo tudi tokrat osrčje dogajanja, ki se bo z umetniškimi in kulturnimi pobudami širilo še na druge lokacije v mestnem središču.

PREDFESTIVALSKI DOGODKI: Pred uradnim začetkom na Borznem trgu bo Slofest obiskal deželo z vrsto uvodnih dogodkov. V četrtek, 10. Septembra, ob 20. uri pred cerkvijo pri svetem Jakobu bo Godbeno društvo Prosek spremljalo branje odlomkov iz knjige Nojevo pero Lelje Rehar Sancin, ki bo vodilo »po poteh tržaških žensk«. Včer bo nosil naslov »Nevidne sledi«.
V petek, 11. septembra, bo v Trgovskem domu v Gorici gostil otvoritev razstave portretov slovenskih pesnikov in pisateljev iz naše dežele. V soboto, 12. septembra, pa bo Zveza cerkvenih pevskih zborov priredila ob 20.uri v Škednju Revijo evharističnih in Marijinih pesmi v spomin na msgr. Jakomina.
16. septembra bodo sledili kar štirje dogodki. Ob 11.30 bo v Tržaškem knjižnem središču potekalo iterarno srečanje z naslovom, ki ga bodo oblikovali člani upravnega odbora Društva slovenskih pisateljev. Popoldne bo pa sledila otvoritev poklona slikarju Albertu Sirku v Palači Costanzi in predstavitev njegove monografije na zgodovinskem žerjavu Ursus v starem pristanišču, medtem ko se bo v Solbici pričel pohod iz Rezije v Trst, ki se bo zaključil na zadnji dan Slofesta. 17. bodo pohodniki prejeli dobrodošlico v Kulturnem centru v Špetru.

PETEK, 18. SEPTEMBRA: Slofest 2015 se bo pričel v petek, 18. septembra z dopoldanskim programom za šole in sicer s fotoorientacijo, medkulturnimi igrami in vodenimi ogledi po poteh slovenskega Trsta ter predavanji o večkulturnosti prostora, v katerem živimo. Za razliko od prejšnje izvedbe, se bodo letošnjega programa udeležile tudi italijanske višje šole in višješolci iz goriških šol s slovenskim učnim jezikom.
Vodeni ogledi pa bodo od 15. ure na voljo tudi za odrasle. Zaradi množične udeležbe, ki je pred dvema letoma ustvarila organizatorjem logistične težave, bo letos potrebna predhodna rezervacija na info-pointu. Dogodek v mestu, ki ga zgodovinsko sestavljajo številne narodne in jezikovne skupnosti, mora nujno vsebovati tudi okroglo mizo na to temo, ki bo ob 16.00 v dvorani Bazlen palače Gopčević. Sodelovali bodo Slovenski raziskovalni inštitut, Narodna in študijska knjižnica in Skupina 85.
Na Borznem trgu pa bo ob 17.30 sledila okrogla miza o poučevanju slovenščine v italijanskih šolah. Sklad Mitja Čuk bo ponudil ob 16.45 »hitre« tečaje slovenščine, Kako postati Slovenci v 50. minutah pa bo zahtevna misija nove koprodukcije Slovenskega stalnega gledališča in društva Razseljeni. Slide show v režiji Sabrine Morena in v izvedbi igralca Danijela Malalana bo ob tej priložnosti doživel krstno izvedbo. Pred predstavo bo Glasbena matica ob 20. uri oblikovala koncertni del otvoritvene slovesnosti.

SOBOTA, 19. SEPTEMBRA: Franco Basaglia in antipsihiatrija danes je naslov filozofskega srečanja, s katerim se bo pričel drugi dan Slofesta. Protagonista tega dogodka bosta priznana filozofa Renata Salecl in Pierangelo di Vittorio, prireditelji pa so Slovenski klub, Društvo Slovenskih izobražencev in Slov.I.K. Založba Mladika bo ob 11.30 povabila na aperitiv z Marijo Pirjevec, Magdo Jevnikar in Nevo Zaghet za pogovor o slovenski književnosti v Trstu.

Ples, petje, čarodeji, cheerleading pa bodo od 15.ure dalje vsebine veselega mladinskega popoldneva. Ob isti uri se bo pričel tudi voden ogled po sledeh Mladoporočencev iz ulice Rossetti, ki se bo zaključil v Vili Tomažič.
Dvajset slovenskih in italijanskih zborov iz Trsta, Gorice, Vidma in Izole bo ob 18.uri napolnilo mestno središče z ubranimi notami razpršenih zborovskih nastopov na prostem. Ob 19.15 bo presenečenje uvedlo v nastop združenih mladinskih godb, ki bodo nastopile s koreografsko oblikovanim programom skladb slovenskih avtorjev.
Glasbenik Andrej Pirjevec bo ob 20.15 predstavil z APgroup svojo novo cd ploščo My world is yours. Koncert IvoVživo glasbenika Iva Tulla v šotoru in after party s skupinami The Authentics in Sons of a gun v klubu Naima pa bosta sklenila drugi večer v najbolj mladostnem duhu.

NEDELJA, 20. SEPTEMBRA: Sveta maša s petjem v cerkvi sv. Antona Novega bo ob 8.00 odprla zadnji dan Slofesta. Ob 11.00 bodo prišli na svoj račun najmlajši s pravljično urico v Galeriji Tergesteo (sodelujejo NŠK in Radijski oder). Ob isti uri pa se bodo odrasli lahko udeležili literarnega aperitiva ZTT s »strašnimi angeli« ob izidu slovenskega prevoda Marka Sosiča avtobiografije Susanne Tamaro.
Barčica po morju plava je naslov notne zbirke slovenskih otroških ljudskih pesmi, ki jo je uredil Janko Ban, izdalo pa deželno zborovsko združenje USCI. Glasba v živo bo ob 12.30 spremljala predstavitev s petjem zborov iz tržaške, goriške in videmske pokrajine.
Ob 15.00 bo Slofest sprejel pohodnike, ki so se iz Rezije podali peš v Trst. Ob 16.30 pa bo nastop folklornih skupin iz Italije, Avstrije in Hrvaške zaključil celotno prireditev pred selitvijo v Kulturni dom (Ul. Petronio 4), kjer bo ob 20.30 proslava ob 70. obletnici Radia Trst A in 20. obletnici slovenske televizije na deželnem sedežu RAI.

SPREMNI DOGODKI: Ob že bogatem programu, bo Slofest obogatila tudi vrsta spremnih dogodkov. V palači Costanzi bo na ogled poklon slikarju Albertu Sirku, medtem ko bo občinska galerija Fittke gostila projekcije filmov, s katerimi bodo Kinoatelje, deželni sedež RAI in režiser Aljoša Žerjal vrednotili ustvarjalnost in talent filmarjev iz naše dežele.
Glasba pa bo protagonistka razstave v Trgovinski zbornici, kjer bodo obiskovalci lahko poslušali in odkrivali slovenske skladatelje. Slofest bo priložnost za spoznavanje delovanja osrednjih slovenskih ustanov, ki se bodo predstavljale v okviru Slofest naselja na kanalu. V ulici Cassa di risparmio, ki bo vodila do naselja s stojnicami Slofesta, bodo na ogled panoji s kopijami umetnin slovenskih slikarjev. Ena od novosti letošnjega Slofesta bo tudi degustacija lokalnih pridelkov v izvedbi Kmečke zveze in SDGZ-ja, ki bo potekala v lokalih v okolici Borznega trga in Ulica Cassa di risparmio.

Projekt Slofest nastaja s prostovoljnim delom vseh nastopajočih in sodelavcev
Vsi dogodki bodo potekali v slovenščini in italijanščini
Vstop prost

Soorganizator: Comune di Trieste – Občina Trst
Dogodek so podprli: Regione Autonoma FVG – Avtonomna dežela FKJ Turismo FVG, Fondazione CRTRIESTE, Javni sklad RS za kulturne dejavnosti, Sklad / Fondazione Libero e Zora Polojaz, Javna agencija za knjigo Republike Slovenije, Zadružna kraška banka Banca del Credito Cooperativo del Carso, Centro commerciale / Nakupovalni center Montedoro
Pokrovitelji: Slovenska kulturno-gospodarska zveza, Svet slovenskih organizacij, Urad RS za Slovence v zamejstvu in po svetu, Ministrstvo za kulturo RS, Pokrajina Trst, Občina Devin Nabrežina, Občina Dolina, Občina Milje, Občina Zgonik, Občina Repentabor, Trgovinska zbornica / Camera di commercio di Trieste
Medijska pokrovitelja: Primorski dnevnik, RAI Radiotelevisione italiana Sede regionale FVG / Deželni sedež RAI z FJK
Posebna zahvala: Sintesi/HUB

Povezane objave

FORUM IDEJ: Ni res, da vsi mladi bežijo, želijo pa si priložnosti
Predsednica DZ Republike Slovenije obiskala Trst
Iz Čedada odločen poziv za dvojezično šolstvo