fallback-thumbnail

Slavnostna akademija ob 60-letnici SKGZ

»Moja pot je sinji trak, v sinje gledajo moje oči. In po tej poti moj korak in nad poljem sonce blešči,«pravi ena od pesmi, katerim bo mogoče nocoj prisluhniti na slavnostni akademiji ob 60-letnici ustanovitve Slovenske kulturno-gospodarske zveze.
»Vsak od nas v nekih časovnih mejnikih dela obračun svoje poti, tako individualno kot kolektivno,« pravi pisatelj in režiser Marko Sosič, kateremu je Slovenska kulturno-gospodarska zveza zaupala zamisel in režijo današnje akademije. Sosič ji je dal naslov Na svoji poti, saj je prepričan, da vsak stopa po svoji – tako posamezniki kot organizacije – »in kakršnakoli je bila ta pot, je bila posebna, z napakami, uspehi, neuspehi, tako pač gremo skoz življenje. Ko govorimo o svoji poti, pa lahko morda govorimo tudi o nekem stališču in pogledu do sveta in drugega.«
Slavnostna akademija se bo pričela točno ob 18. uri v veliki dvorani tržaškega Kulturnega doma (organizatorji pozivajo občinstvo, naj pravočasno pride v dvorano), udeležil pa se je bo tudi predsednik Republike Slovenije Borut Pahor. Predsednik bo Slovenski kulturno-gospodarski zvezi vročil državno priznanje – red za zasluge. Slavnostni govornik bo akademik in nekdanji minister Boštjan Žekš, prisotne pa bosta nagovorila tudi tržaški župan Roberto Cosolini in gostitelj – predsednik SKGZ Rudi Pavšič.
Ob protokolarnem delu bodo vlogo protagonistov odigrali besede in gibi. Pot, za katero se je odločil Sosič (ki je tudi avtor veznega teksta), namreč ni kronološka, na odru ne bomo videli spominske rekonstrukcije tega, kar je SKGZ bila in je. » Scenarij sem si zamislil v luči iskanja poti, preverjanja poti, pogleda za naprej skozi besede igralcev, gib plesalk in tudi skozi petje. Pot je samo motiv za to, kar si bomo v približno polurnem programu ogledali preko giba, plesa, poezije, besede. V prvi vrsti skozi verze letošnjega jubilanta Cirila Zlobca in Srečka Kosovela; oba pesnika imata veliko povedati, motiv poti je pri obeh prisoten, večkrat ga odpirata. Program bodo izoblikovali pevka Martina Feri, plesalke Daša Grgič (ki nastopa tudi kot koreografinja),Ingrid Gregorič, Nika Pegan, Elen Vežnaver in Ema Weiskler, glasbeniki Alex Kuret, Matija Tavčar in Jani Leban, igralca Romeo Grebenšek in Janko Petrovec, ki bo tudi vodil večer. Pod video pa se je podpisal Antonio Giacomin.« (pd)

(Primorski dnevnik, 9. oktobra 2015)

Povezane objave

Skupaj moramo zasledovati sožitje in spoštovati različne spomine - Tiskovno sporočilo SKGZ
FORUM IDEJ: Ni res, da vsi mladi bežijo, želijo pa si priložnosti
Predsednica DZ Republike Slovenije obiskala Trst