tiskovka-30.12.2017

Skupna novinarska konferenca predsednikov SKGZ in SSO

 

 

Letu debelih krav sledi obdobje slonov

TRST – Rudi Pavšič in Walter Bandelj sta včeraj na novinarski konferenci v Trstu potegnila črto pod iztekajoče se leto in ocenila, da je Slovencem v Italiji prineslo marsikaj dobrega. Denar ni povzročal težav, saj ga je iz državnega proračuna prišlo še za prejšnja in prihodnja leta, bojne sekire v gledališču so pokopane, spodbudne vesti pa so prišle tudi od tam, kjer jih običajno primanjkuje.

 

Košarica županu

Ni pa spodbudno, kar se dogaja v Trstu, je dejal predsednik Slovenske kulturno-gospodarske zveze (SKGZ) Rudi Pavšič. Obdarovanje zgolj italijanskih otrok se mu zdi le zadnja od mnogih neposrečenih domislic. »Če bo ta občina nadaljevala s tem hudim izzivanjem, bom predlagal vodstvu SKGZ, da vrnemo priznanje, ki smo ga dobili letos,« je dejal Pavšič in napovedal protestno pismo županu Robertu Dipiazzi.

Predsednik Sveta slovenskih organizacij {SSO} Walter Bandelj pa bi Občini Trst predlagal, naj ustanovi konzulto za slovensko manjšino, kakršno poznajo v Gorici in v kateri sta od letos po dva predstavika SKGZ in SSO. Ob Soči so omembe vredna novost tudi dvojezični napisi v bolnišnici, ki po Pavšičevih besedah niso nikogar razburili, prej obratno.

 

Kava pomaga

Podvig sta SKGZ in SSO zabeležila tudi v videmski pokrajini. Organizaciji se veselita, da so v Kanalski dolini rešili vprašanje poučevanja slovenščine, čeprav Pavšič pričakuje sistemsko rešitev v okviru zaščitnega zakona« in po modelu trijezičnega šolstva. Velika pridobitev pa je predvsem etnografski muzej v Reziji. V tamkajšnji dolini sicer nekateri vztrajajo, da rezijanščina ni slovensko narečje, je spomnil Bandelj, a odnos s kljubovalci je zdaj boljši.

A najbolj pomembno je, da cveti dialog rned krovnima organizacijama. Tako je že na začetku konference poudaril Pavšič, ki je tudi razkril, da se s kolegom iz sorodne organizacije srečuje ob sobotah v eni izmed goriških kavarn ob rogljičku in nesladkani kavi. Sprotno dogovarjanje pripomore, da se razrešijo mnogi vozli. Zato se je letos SSO s svojim članom vrnila v upravni svet Slovenskega stalnega gledališča. Krovni organizaciji pa sta tudi skupaj napisali osnutek novega statuta.

Kronski dokaz tesnega sodelovanja pa je načrt za razvoj stadiona Prvega maja v Trstu. Večmesečno usklajevanje zamisli je obrodilo načrt, ki so mu deželni uradi že prižgali zeleno luč. Vprašanje, kaj bo zraslo pri Svetem Ivanu, pa je ostalo brez odgovora, saj sta se Bandelj in Pavšič odločila, da bosta podrobnosti razkrila na novinarski konferenci, ki jo bodo sklicali v kratkem. O krizi družbe KB1909 pa ne bo več javnih besed, ker (tako Pavšič) »kar smo imeli povedati, smo povedali na seji sveta SKGZ«.

V prihodnjem letu bodo tudi postavili na noge svetovalnico za uveljavljanje pravic Slovencev, ta pa bo imela sedež v enem izmed narodnih domov, ki po zaščitnem zakonu pripadajo slovenskim organizacijam.

 

Očitek Cerarju

Tudi odnosi z Rimom so se izboljšali, je naznanil Pavšič, ki pravi, da je srečanj v italijanski prestolnici »skoraj že preveč«. Veliko zaslug ima tudi vladna komisarka v FJK in tržaška prefektinja Annapaola Porzio, ki po besedah dveh predsednikov dobro razume težave slovenske narodne skupnosti. Slabše ocene pa sta bili deležni vladi Slovenije in Furlanije Julijske krajine. Spodbudno je, da se je spremenil sestav Sveta vlade RS za Slovence v zamejstvu (v njem spet sedita predsednika dveh krovnih), ni pa dobro, da matica večkrat spregleda vlogo manjšin. Cerarju se na primer ni zdelo potrebno, da se pred pogovori v Rimu sreča s Slovenci v Italiji, je opozoril Bandelj, ki delo slovenskega premierja ocenjuje negativno. Zato pa tako pri SKGZ kot pri SSO zelo hvalijo delo ministra za Slovence v zamejstvu in po svetu Gorazda Žmavca.

Pavšič pa je obžaloval, da se dežela FJK obnaša zgolj kot »regulator finančnih tokov«, saj nima nikakršne vizije o medregijskem sodelovanju.

Kaj pa bo prineslo leto 2018, ko bodo volitve tako v Italiji kot v Sloveniji? Veliko živčnosti, napoveduje predsednik SKGZ. »Vsaka malenkost bo postala slon.« Pavšič si želi, da bi bili slovenski kandidati za državni in deželni parlament »povezovalni, ne pa taki, ki ločujejo« in seveda ustrezno pripravljeni. Bandelj pa se je temi volitev izognil, češ da se z njimi itak ukvarja stranka Slovenske skupnosti.

Peter Verč

Povezane objave

FORUM IDEJ: Ni res, da vsi mladi bežijo, želijo pa si priložnosti
Predsednica DZ Republike Slovenije obiskala Trst
Iz Čedada odločen poziv za dvojezično šolstvo