fallback-thumbnail

Skrb SKGZ in SSO za Beneške Slovence

Predsednika manjšinskih krovnih organizacij, SKGZ in SSO, Rudi Pavšič in Walter Bandelj sta se v Špetru srečala z vodstvi Inštituta za slovensko kulturo in Zavoda za slovensko izobraževanje ter v Čedadu s podpredsednico Graziello Coren in ravnateljem Zveze Slovencev po svetu Renzom Matteligom.

Giorgio Banchig, Živa Gruden, Igor Tull, Miha Koren in Marina Cernetig so predsednikoma krovnih organizacij izpostavili vrsto težav, ki so nastale s prevozom otrok dvoježicne špetrske šole. Starim težavam so se pridružile nove predvsem zaradi pomanjkanja finančnih sredstev. V ta namen bosta Bandelj in Pavšič izpostavila problem v deželni posvetovalni komisiji in zaprosila za srečanje z deželno odbornico za šolstvo Loredano Panaritii.

Srečanje v Špetru je bilo tudi priložnost, da so ocenili nekatere problematike, ki so vezane na vzdrževanje in uporabo za manjšino potrebnih infrastruktur. Določene urgence, tako je bilo povedano, se bodo reševale tudi znotraj deželnega finančnega sistema rednega in izrednega vzdrževanja naših sedežev, ki je stekel lani in je letos »bogat« za 1,2 milijona evrov.

Predsednika SKGZ in SSO sta sogovornike seznanila tudi s finančno možnostjo 5,3 milijona evra (neizkoriščena sredstva iz zaščitnega zakona), ki naj bi bila namenjena večjim infrastukturnim posegom. Beneški predstavniki so omenili vprašanje izrednih del v planinski koči na Matajurju, ter potrebo, da bi ob dvojezični šoli nastal primeren športno-mladinski center.

Krovni organizaciji bosta stali ob strani Zvezi Slovencev po svetu, ki bo prihodnje leto slavila svojo 50-letnico. V ta namen so že stekle priprave in v nekatere načrte se bosta vključili tudi krovni zvezi v znak spoštovanja in zahvale beneški emigrantski organizaciji za vse, kar je storila v podporo številnim Benečanom in drugim Slovencem, ki so se izselili v svet.

(Primorski dnevnik, 6. avgusta 2017)

Povezane objave

Skupaj moramo zasledovati sožitje in spoštovati različne spomine - Tiskovno sporočilo SKGZ
FORUM IDEJ: Ni res, da vsi mladi bežijo, želijo pa si priložnosti
Predsednica DZ Republike Slovenije obiskala Trst