552e32e5d2ada

Sklepna dejanja Standardnega projekta LEX

Standardni projekt LEX, ki ga je v preteklih treh letih vodila Slovenska kulturno-gospodarska zveza, se bo zaključil ob koncu aprila. Ob zaključku dejavnosti bo potekal dvodelni zaključni posvet, med katerim bodo javnosti predstavljeni vsi rezultati projekta.
Prvi del zaključnega posveta projekta bo potekal v petek, 17. aprila, ob 8.15 v Veliki dvorani tržaške Trgovinske zbornice na Borznem trgu v Trstu. Na srečanju, ki bo odprto javnosti, bodo prisotni dijaki tržaških slovenskih višjih srednjih šol in italijanskih gimnazij s slovenske Obale. Spregovorila bosta zgodovinar Štefan Čok s predavanjem Konflikt, sožitje, integracija: večine in manjšine med Italijo, Slovenijo in severnim Jadranom 1947-2015 in politolog Andrea Bartole s predavanjem, ki bo nosilo naslov Pravna zaščita avtohtonih manjšin v Evropi: slovenska manjšina v Italiji, italijanska manjšina v Sloveniji.
Cilj projekta, ki ga je sofinanciral Program čezmejnega sodelovanja Italija-Slovenija 2007-2013, je bil utrditi stike med slovensko narodno skupnostjo v Italiji in italijansko narodno skupnostjo v Sloveniji na področju zaščite. V tej smeri bo potekalo tudi petkovo srečanje, ki bo delno v italijanščini, delno pa v slovenščini.
Drugi del posveta in slovesen zaključek projekta bo potekal v sredo, 29. aprila.

Povezane objave

FORUM IDEJ: Ni res, da vsi mladi bežijo, želijo pa si priložnosti
Predsednica DZ Republike Slovenije obiskala Trst
Iz Čedada odločen poziv za dvojezično šolstvo