557ea7f611a4d

SKGZ zadovoljna z obiskom pri predsedniku Sergiu Mattarelli

Slovenska kulturno-gospodarska zveza ceni besede, ki jih je italijanski predsednik države Sergio Mattarella naslovil delegaciji slovenske narodne skupnosti na sprejemu na Kvirinalu v Rimu. Posebej pomembno je dejstvo, da je državni poglavar obljubil podporo pri reševanju še odprtih vprašanj, ki zadevajo uresničevanje zaščitnega zakona, ter nekatera specifična vprašanja tudi v zvezi z istitucionalnimi reformami in volilnim zakonom.
Posebej je bila poudarjena vloga obeh manjšin (italijanske v Sloveniji in na Hrvaškem ter slovenske v Italiji) pri utrjevanju dobrososedskih odnosov in uveljavljanju večjezičnosti. Predsednik SKGZ Rudi Pavšič je predsednika Mattarello tudi v imenu vodstva italijanske manjšine povabil v naše kraje, da bi kot gost obeh narodnih skupnosti poobliže spoznal njuno realnost.
Obisk v Rimu je ponovno postavil v ospredje vprašanje zastopanosti slovenske manjšine. SKGZ je mnenja, da morajo osrednje manjšinske komponente najti primerno rešitev ob upoštevanju stvarnega stanja v narodni skupnosti.
O teh in drugih vprašanjih je tekla beseda na prvem srečanju, ki ga je deželni predsednik SKGZ Rudi Pavšič imel z novoizvoljenimi pokrajinskimi predsedniki Luigio Negro za videmsko, Davidom Peterinom za goriško ter Tomažem Banom za tržaško pokrajino. Priložnost je bila za analizo stanja v treh pokrajinah ter za nastavitev srednjeročnega programa, ki ga bodo trije pokrajinski predsedniki oblikovali tudi v pričakovanju jesenskega deželnega kongresa, na katerem se bo dokončno.oblikovala vodilna struktura krovne organizacije.
Pomembno je tako so menili na srečanju da se organizacija, v vseh svojih elementih, bistveno več posveča svojemu članstvu in teritoriju, na katerem je narodna skupnost prisotna. Ustvariti je treba večjo povezovalno mrežo in celovito osmisliti vlogo SKGZ kot povezovalnega člena bogate manjšinske organiziranosti, ki predstavlja osnovo manjšinske stvarnosti. Večja mora biti tudi interakcija s krajevnimi javnimi upravami ter z drugimi sogovorniki, tako znotraj slovenskega kot tudi večinskega okolja.
SKGZ izraža veliko zadovoljstvo za uspeh, ki ga žanje Slovensko stalno gledališče. Dejstvo, da bo SSG prisotno kar s tremi predstavami v tekmovalnem programu Borštnikovega srečanja, predstavlja otipljiv dokaz kakovostnega dela, ki je bilo zastavljeno v našem teatru.
Ravno tako se SKGZ veseli in čestita pisatelju Miroslavu Košuti, letošnjemu prejemniku Levstikove nagrade za življenjsko delo.

Povezane objave

Skupaj moramo zasledovati sožitje in spoštovati različne spomine - Tiskovno sporočilo SKGZ
FORUM IDEJ: Ni res, da vsi mladi bežijo, želijo pa si priložnosti
Predsednica DZ Republike Slovenije obiskala Trst