seja-skgz-kb-ts-dec.2017

SKGZ se sooča z negativnimi posledicami krize družbe KB 1909

TRST – Seja razširjenega deželnega sveta krovne organizacije

Uvodni poročili Rudija Pavšiča in Dušana Košute, predsednika uprave družbe Dom

TRST – Huda kriza finančne družbe KB1909 (v teku je likvidacijski postopek) je pretresla vso slovensko manjšino, zlasti pa Slovensko kulturno-gospodarsko zvezo, ki je njen finančno-politični referent. O tem je tekla beseda na sinočnji seji deželnega sveta, pokrajinskih vodstev in individualnih članov SKGZ, ki je privabila v Dijaški dom Srečka Kosovela lepo število udeležencev, kar priča o aktualnosti obravnavanih vprašanj. Osnova izhodišča sta uvodoma podala predsednik SKGZ Rudi Pavšič ter predsednik upravnega odbora nepremičninske družbe Dom Dušan Košuta.

Kriza KB1909 je po Pavšičevem prepričanju med Slovenci v Italiji sprožila vrsto upravičenih vprašanj glede morebitne širitve imovinskega sistema in hkrati prihodnosti celotne gospodarsko-finančne strukture, v sklopu podpornega društva Tržaška matica in goriškega sklada Ivan Trinko, ki je s 17 odstotki kapitalskega deleža največji delničar KB 1909. Sklad Trinko je z ostalo delničarsko vešino podprl predlog, da se dosedanjemu predsedniku Borisu Pericu zaupa likvidacija družbe. »Sklad Trinko se je odločil za Perica, tudi zato, ker so takšno rešitev podprli sodišče in vse banke upnice,« je priznal Pavšič. Predsednik SKGZ si ni upal napovedati kakšna usoda čaka KB1909, »to bo pokazal čas,« je dejal in hude težave pripisal tudi nekaterim napačnim izbiram menedžmenta, predvsem v sektorju kave (Cogeco).

In kako bo vplivala kriza finančne družbe na t.i. imovinski del SKGZ, ki je večinsko v domeni družbe Dom in deloma v nepremičninski družbi Alpe? Pavšič je ponovil stališče, ki ga je izrazil v nedavnem intervjuju za naš dnevnik, in sicer, »da smo našo imovinsko stvarnost ne le poenotili ter jo spravili pod okrilje Doma, temveč jo tudi prestrukturirali v dva ločena sektorja: tržnega in netržnega oziroma družbenega.« Slednjega po zagotovilu predsednika SKGZ ne bremenijo hipoteke in ni torej v nobeni nevarnosti, »kot strašijo nekateri«. Dom je saniral polovico dolga, ki ga je imel pred leti, približno milijon evrov letno gre za stroške za vzdrževanje kulturnih in drugih domov, kar je Pavšič označil kot »tiho sponzorstvo« manjšine. Predsednik SKGZ se je glede afere KB1909 zelo kritično obregnil ob »neobjektivno in pristransko poročanje slovenske RAI«.

Košuta je izpostavil, da so nekdanje finančne povezave med Domom in KB1909 v preteklosti povzročale težave obema družbama, teh povezav danes ni več, ker so se prekinile oziroma zaključile pred enim letom. Dom je bil leta 2014 zadolžen za 15 milijonov evrov, danes zadolženost znaša 8 milijonov evrov, v naslednjih mesecih pa naj bi se razpolovila. Skupina Dom je doživela velik preustroj in je na poti splošne sanacije. Njeno nepremičninsko premoženje je vredno 32 milijonov evrov, od katerih so 28,5 milijona evrov vredne nepremičnine, ki so v najemu naših društev in organizacij.

Razpravo, na katero se homo povrnili, je uvedel Boris Siega. Po njegovem je SKGZ politično odgovorna, da sta pri vsej tej zadevi Tržaška matica in Sklad Trinko imela premajhno usmerjevalno in nadzorno vlogo, medtem ko je deželni svetnik Stefano Ukmar direktno izpostavil politične odgovornosti vodstva SKGZ pri krizi KB 1909. Nekdanji predsednik družbe in sedanji likvidator Boris Peric je dejal, da KB s svojim približno 10-odstotnim deležem v Domu ne more na noben način pogojevati prihodnosti nepremičninske družbe.

Sandor Tence

Povezane objave

Predstavili blagovno znamko Slovenci v Italiji
Na srečanju mladih Slovencev iz zamejstva in sveta zagotovila o nadaljnji podpori
Republika Slovenija obeležuje Dan državnosti