fallback-thumbnail

SKGZ proti poskusom razvrednotenja NOB in partizanskega gibanja

Slovenska kulturno-gospodarska zveza se v sporočilu za tisk zahvaljuje vsem, ki so kakorkoli prispevali k odprtju Tržaškega knjižnega središča. TKS je obogatilo knjižno in kulturno ponudbo v Trstu ter naši skupnosti ponuja edinstveno priložnost za promocijo našega jezika in kulture. Podjetje TS360 (založbi ZTT in Mladika), ki bo središče upravljalo, pa je odličen primer, kako lahko steče sodelovanje znotraj organizirane manjšinske skupnosti. Obema založbama se zveza zahvaljuje in jih podpira pri nadaljnjih skupnih prizadevanjih.
SKGZ z nelagodjem sledi nekaterim tematikam, ki se vrstijo v okviru srečanj "Pod lipami" v centru Bratuž v Gorici. Omenjena srečanja postajajo namreč večkrat priložnost za enosmerno kritiziranje drugače mislečih, namesto da bi predstavljala dodatne priložnosti umirjenega in konstruktivnega soočanja med ljudmi z različnimi pogledi. Pri tem še posebej izstopajo gostje iz Slovenije, ki v naš prostor vnašajo konfliktualnost ravno v času, ko se je začelo znotraj naše manjšine določeno sodelovanje. Sam deželni tajnik stranke SSk je napovedal nov način razmišljanja, ki mora preseči stare napetosti in ideološke razlike, ki sodijo v prejšnje stoletje. SKGZ to ocenjuje kot pomemben znak v smeri potrebne normalizacije znotraj naše skupnosti.
»Upati je, da prireditelji goriških srečanj delijo iste naše skrbi in da se zavedajo, da ni dobro vnašati apologijo kolaboracije in nasprotovanje narodnoosvobodilnemu gibanju v primorski prostor, kjer je fašistično nasilje nastopilo veliko prej kot drugod v Sloveniji. Izbira NOB, da se postavi na stran zaveznikov in osvoboditeljev je bila nesporno pravilna. To pa ne briše madeža povojnega nasilja, ki je bilo zagrešeno v Evropi in tudi v Italiji in Sloveniji. To smo že večkrat obsodili, kar pa še zdaleč ne pomeni zmanjševati zasluge ali celo omalovaževati partizansko gibanje, ki ima zgodovinsko zaslugo osvoboditve slovenske zemlje. Bistvena diskriminanta, ki bo vedno obveljala, je med tistimi, ki so prisegli zvestobo nacifašističnemu okupatorju in tistimi, ki so se mu uprli in se za to žrtvovali. Od tega izhodišča dalje pa lahko o vsem ostalem diskutiramo in vsako utemeljeno mnenje je vredno spoštovanja,« piše v izjavi za tisk.
SKGZ in njen predsednik Rudi Pavšič se pridružujeta številnim izrazom zahvale in bližine beneškim župnikom, ki so v špetrski cerkvi darovali zlato mašo ob 50-letnici njihovega duhovniškega posvečenja. G. Mario Gariup, msgr. Dionisio Mateucig, msgr. Marino Qualizza in g. Natalino Zuanella so pomembno zaznamovali versko, družbeno in kulturno življenje na Videmskem, za kar jim mora biti vsa naša skupnost iskreno hvaležna.

Povezane objave

V Evropski prestolnici kulture naj ostanejo meje odprte
Prvomajsko slavje v Števerjanu
ŽIVEL 1. MAJ!