20230731 - Sovodnje foto

SKGZ pri upraviteljih Občine Sovodnje

Dialog in sodelovanje z javnimi upravami je pomembno za učinkovitejše delo Slovenske kulturno-gospodarske zveze, zato se predstavniki krovne organizacije srečujejo z župani in upravitelji občin, v katerih so naseljeni Slovenci. Javne uprave, zlasti manjše, morajo kljubovati številnim izzivom in težavam, ki od zunaj včasih niso vidne. Za SKGZ pa je primarna naloga skrb za pripadnike naše skupnosti ter ozaveščanje o pomenu uporabe slovenskega jezika ter koriščenju zakonskih pravic.

Na sestanku z upravitelji Občine Sovodnje, ki je potekalo 31. julija, je tekla beseda o šolstvu, gospodarstvu, kulturi, sociali in čezmejnem sodelovanju. Župan Luca Pisk je orisal delovanje odbora in značilnosti občinskega ozemlja ter nanizal investicijske uspehe, ki jih je uprava dosegla v zadnjem obdobju. Pozitivno je ocenil delo svoje uprave ter nakazal nekaj odprtih vprašanj, ki bi jih lahko tudi s pomočjo krovne organizacije rešili.

V Sovodnjah so ponosni z novo osnovno šolo in na nov vrtec, ki je še v gradnji, vendar še vedno pereče je vprašanje prevoza otrok, saj občina razpolaga samo z enim šolabusom. Župan ugotavlja, da na gospodarstvo v občini ima pozitiven učinek dejavnost družbe Pipistrel, izrazil pa je tudi zadovoljstvo za uspešno sodelovanje občinske uprave pri evropskih razpisih. Predsednica SKGZ Dobrila je poudarila nujno potrebo po krepitvi storitev slovenske socio-psiho-pedagoške službe tudi na Goriškem.

Srečanja na županstvu v Sovodnjah sta se udeležila deželna predsednica SKGZ Ksenija Dobrila in pokrajinski predsednik Marino Marsič, ob županu Pisku pa so bili prisotni podžupan Erik Figelj in odbornica Ljubica Butkovič.

Povezane objave

Predstavili blagovno znamko Slovenci v Italiji
Na srečanju mladih Slovencev iz zamejstva in sveta zagotovila o nadaljnji podpori
Republika Slovenija obeležuje Dan državnosti