20230502 - Dolina

SKGZ obsoja vandalsko dejanje v Dolini in Prebenegu

Slovenska kulturno-gospodarska zveza obsoja vandalsko dejanje, ki je prizadelo Dolino in Prebeneg. »Že spet je na pohodu napihovanje sovraštva z dejanji, ki s silo vdirajo v vaške skupnosti in ki načrtno podžigajo trenja in prebujajo strasti, ki tlijo pod pepelom časa,« sta prepričana deželna predsednica Ksenija Dobrila in pokrajinski predsednik Aleksander Coretti, ki izražata svojo ogorčenost nad krajo rdečih zastav, transparenta z napisom »Živel prvi maj« ter zastave miru.

Prvi maj ima med Slovenci v Italiji poseben pomen. Rdeče zastave so simbol doživljanja tega praznika s strani skupnosti. Za vzklikom, naj živi prvi maj, stoji ponos nad delavskim praznikom in nad zgodovinskimi dejstvi. Pred 78 leti so Dolino, breške vasi in Trst ter Gorico osvobodili partizani. Provokacije in vandalizmi imajo jasen namen, da destabilizirajo posamezne krajevne skupnosti in ne nazadnje, da spet izkrivljajo zgodovino, vzročnosti in posledičnosti dejstev. Še bolj nazorna je kraja zastave miru pri spomeniku na dolinskem Taborju.

V tem primeru je dogajanje vredno dodatne obsodbe. Dnevi okrog prvega maja, ki se v Dolini tradicionalno iztekajo v Majenco, medtem ko v teh dneh maj že stoji v Prebenegu, predstavljajo veliki identitetni naboj vaških skupnosti. Ta se rojeva tudi iz skupnega doživljanja zgodovine: od fašističnega zatiranja do partizanskega upora. Vandalsko vdiranje v trenutek kolektivnega proslavljanja predstavlja še dodatno nasilje nad tema vaškima skupnostma, ki jima Slovenska kulturno-gospodarska zveza izraža solidarnost, ne nazadnje z glasnim vzklikom: »Živel prvi maj!«

Tako predsednica Dobrila kot predsednik Coretti napovedujeta, da bosta v Dolini med Majenco izrazila svojo bližino prizadetim društvom, med katerimi gre poudariti sekcijo Dolina – Mačkolje – Prebeneg Vsedržavnega združenja partizanov Italije.

Povezane objave

Skupaj moramo zasledovati sožitje in spoštovati različne spomine - Tiskovno sporočilo SKGZ
FORUM IDEJ: Ni res, da vsi mladi bežijo, želijo pa si priložnosti
Predsednica DZ Republike Slovenije obiskala Trst