20240123 - Decima mas v Gorici

SKGZ obsoja prisotnost fašističnih simbolov v goriški mestni hiši

Prisotnost fašističnih simbolov v institucionalnih javnih mestih je nedopustna in žaljiva. Slovenska kulturno-gospodarska zveza deli mnenje goriškega župana Rodolfa Ziberne, ki zagovarja pieteto in spoštovanje do vseh mrtvih ne glede na njihovo pripadnost, za krovno organizacijo pa je nesprejemljivo, da v goriški mestni hiši dobijo prostor simboli fašistične in pronacistične formacije Decima Mas. To gibanje se je namreč borilo skupaj s Hitlerjem proti zaveznikom in odporniškemu gibanju, da bi se v Italiji in Evropi ohranila prevlada nacifašizma, ki je povzročil milijone smrti v zloglasnih taboriščih.

Nesprejemljivo je, da še danes obstajajo ljudje, ki poveličujejo tiste »ideale« fašističnega zatiranja, kot je bilo videti tudi na trgu Evrope, in ki želijo s starimi nacionalističnimi stališči prekiniti skupno pot miru, sobivanja in sodelovanja. Te vrednote so nam med drugim prinesle v dar Evropsko prestolnico kulture 2025, so v popolnem nasprotju s protizgodovinskimi in antidemokratičnimi gesli, ki so jih zagovarjali demonstranti.

S sramotnim shodom na trgu, ki simbolizira sožitje in sodelovanje med Italijani in Slovenci, se je jasno pokazala prava narava in volja teh ekstremističnih skupin: spodkopati sožitje in sodelovanje med državljani večkulturne in večjezične čezmejne goriške realnosti, ki želi nazaj vse tisto, kar so nasilje in vojne prejšnjega stoletja nameravale uničiti in izbrisati.

Naveličani smo teh provokacij in vulgarnih nacionalizmov, ki so že povzročili preveč škode v naših krajih. SKGZ ponovno poudarja svojo politično in civilno usmeritev, oziroma maksimalno zavzemanje za mirno in učinkovito sodelovanje v sozvočju z evropskimi ideali.

Povezane objave

Predstavili blagovno znamko Slovenci v Italiji
Na srečanju mladih Slovencev iz zamejstva in sveta zagotovila o nadaljnji podpori
Republika Slovenija obeležuje Dan državnosti