renzi-predstavniki-PD

SKGZ: Manjšina potrebuje novo volilno zakonodajo na državni in deželni ravni

Čestitke Igorju Giacominiju in stališče o vladnem omizju

Slovenska kulturno-gospodarska zveza ocenjuje kot pomembno, da je vsedržavni tajnik demokratske stranke Matteo Renzi na srečanju s slovensko komponento DS izjavil, da bodo storili vse, da bo slovenski predstavnik ponovno sedel v italijanskem parlamentu. Besede najvišjega predstavnika stranke, ki je poleg njenih predhodnic, vedno zagotovila mesto Slovenki oziroma Slovencu v senatu oz. poslanski zbornici, so zelo pomembne tudi glede na dejstvo, da bodo imela vodstva strank z novim volilnim zakonom pomembno vlogo pri določitvi “gotovih” kandidatov. Pomembno je tudi, da je bila omenjena tematika v središču pogovorov, ki jih je slovenski zunanji minister Karl Erjavec imel v Rimu s kolegom Angelinom Alfanom in premierjem Gentilonijem.

Zagotovila, da vladno manjšinsko omizje – o tem je tekla beseda tudi na srečanju med slovenskim zunanjim ministrom in italijanskim premierjem – bo nadaljevalo z delom, pomenijo, da bomo lahko izpostavljali in reševali še odprta vprašanja v okviru zaščitnega zakona in drugih za manjšino pomembnih tematikah. Predsednika krovnih in predsednica paritetnega odbora bodo v kratkem predlagali rimskim sogovornikom vsebine za naslednje srečanje.

Zdajšnji volilni sistem ne predvideva najboljše rešitve, zato si je treba prizadevati, da bi prišlo v bodočnosti do spremembe zakona oziroma da bi se lahko tudi v bilateralnih dogovorih med Italijo in Slovenijo našlo primerno obliko, ki bi naši narodni skupnosti zagotovila višjo raven parlamentarne zajamčenosti. Ker se strankarsko-politične dinamike spreminjajo s precejšnjo naglico, bi verjetno kazalo razmisliti tudi o nadaljnji zastopanosti slovenskih predstavnikov v deželnem parlamentu. Dežela FJK se ne more zadovoljiti s prenizko slovensko zastopanostjo v skupščini, če drži, da temelji njena posebnost tudi na večjezičnosti in večkulturnosti, posebej zaradi prisotnosti naše narodne skupnosti.

SKGZ izraža zadovoljstvo, da je bila višina sredstev v okviru zaščitnega zakona potrjena za naslednje triletje. Izkazane finančne pozornosti ne gre spregledati, zato naj gre zahvala vsem predstavnikom večinske vladne stranke, ki so tako v Rimu kot na Deželi poskrbeli, da lahko v letošnjem letu z izdatnejšimi finančnimi dotacijami uresničimo nekatere pomembne infrastrukturne načrte, ki bi jih z dosedanjimi prispevki ne mogli izpeljati.

Pomembno je tudi, da bo naslednji teden prišlo do uradnega srečanja med deželnim odbornikom za manjšinska vprašanja Giannijem Torrentijem in ministrom za Slovence v zamejstvu in po svetu Gorazdom Žmavcem, na katerem bosta sodelovala tudi predsednika obeh krovnih organizacij. Sestanek bo vsekakor priložnost za oceno zdajšnjega sodelovanja med Slovenijo in Deželo FJK in za obravnavo tematik, ki zadevajo našo narodno skupnost.

SKGZ predlaga čimprejšnje srečanje vseh zainteresiranih dejavnikov, ki so pristojni za slovensko šolstvo. Na tem področju je potrebno doreči nekatere izbire in jih potem  skupaj zagovarjati, sicer bodo rezultati šibki in negotovi. Na šolskem posvetu v Gorici je bilo rečeno, da je veliko odprtih vprašanj, ki čakajo na primeren odgovor, v iskanju katerega morajo biti soudeleženi tako predstavniki šolskega stvarnosti kot izvoljeni predstavniki, zastopniki inštitucij in samih krovnih organizacij. Primerno bi bilo, da bi pobudo za tako omizje dala deželna šolska komisija, ki je po zakonu zadolžena za manjšinsko šolstvo.

Imenovanje dosedanjega vodje deželnega slovenskega šolskega urada Igorja Giacominija za načelnika deželnega šolskega urada predstavlja veliko priznanje za slovenskega predstavnika. SKGZ mu iskreno čestita in želi veliko uspeha na pomembni delovni zadolžitvi.

Trst, 11. novembra 2017

Povezane objave

Prvomajsko slavje v Števerjanu
ŽIVEL 1. MAJ!
Skupaj moramo zasledovati sožitje in spoštovati različne spomine - Tiskovno sporočilo SKGZ