fallback-thumbnail

SKGZ in SSO tesneje sodelujeta

Predsednika krovnih organizacij SKGZ in SSO Rudi Pavšič in Walter Bandelj sta v zadnjih treh dneh imela vrsto srečanj, ki potrjujejo pozitivni trend sodelovanja obeh organizacij. Na sedežu SKGZ sta se sestala s predstavnikoma obeh društev, ki delujeta v Kanalski dolini, SKS Planike in Združenja Don Mario Cernet. Predsednika Bandelj in Pavšič sta izrazila zadovoljstvo, da se je med organizacijama na severnem predelu Videmske pokrajinske začelo konkretnejše sodelovanje, ki se bo konec meseca pokazalo s skupno organizacijo Prešernove proslave, za katero sta SKGZ in SSO dala tudi pokroviteljstvo.

Srečanje s predstavnikoma iz Kanalske doline je bilo priložnost za poglobljeno analizo dejavnosti slovenskih društev v teh krajih in za oceno potrebnih postopkov, ki bi omogočili uvedbo večjezičnega pouka v tamkajšnjem šolskem sistemu.

Krovni organizaciji sta dali svoje pokroviteljstvo tudi osrednji proslavi ob 70-letnici slovenskih šol, ki bo aprila v tržaškem Kulturnem domu. Na srečanju z ravnateljico Loredano Guštin in članico organizacijskega odbora Ingrid Kalan sta se predsednika seznanila z vsebino programa, ki bo oblikoval pomembno obletnico. Ponudila sta operativno sodelovanje pri izvedbi projekta ter zanj zagotovila tudi potrebno finančno kritje.

Predstavniki krovnih organizacij pripravljajo serijo obiskov pri sorodnih manjšinah na Južnem Tirolskem, v Dolini Aoste in pri Ladincih. S tem želijo utrditi sodelovanje na manjšinski ravni in iskati skupne imenovalce, ki jih vse te skupnosti imajo.

Ob nastopu funkcije nove tržaške prefektinje in vladne komisarke sta Bandelj in Pavšič pisno čestitala Annapaoli Porzio ter ji orisala vlogo slovenske narodne skupnosti. Predsednika obeh krovnih sta prefektinjo zaprosila tudi za spoznavno srečanje, da bi jo podrobneje seznanila s stvarnostjo naše skupnosti. Pisne čestitke sta naslovila tudi novemu veleposlaniku Italije v Sloveniji Paolu Trichilu ter mu izrazila željo po srečanju. Oba pa sta izrecno opozorila na tvorno sodelovanje in povezovalno vlogo obeh manjšin tako slovenske v Italiji kot italijanske v Sloveniji in na Hrvaškem v mednarodnih odnosih teh držav.

Povezane objave

V Evropski prestolnici kulture naj ostanejo meje odprte
Prvomajsko slavje v Števerjanu
ŽIVEL 1. MAJ!