fallback-thumbnail

SKGZ in SSO: Slovenija naj še naprej pozorno sledi (ne)izvajanju zaščitnega zakona

Predsednik Slovenske kulturno-gospodarske zveze Rudi Pavšič in Sveta slovenskih organizacij odv. Drago Štoka jemljeta z zadovoljstvom na znanje stališče vlade Republike Slovenije, ki je preko svojega predsednika Janeza Janše odločno nastopila v zvezi z nezaslišanim sklepom italijanske vlade, ki je zavrnila seznam občin, kjer naj bi se izvajale norme zaščitnega zakona Slovencev v Italiji. Na pisma, ki sta jih krovni organizaciji v zvezi z zapleti z zaščitnim zakonom naslavljali na šefa italijanske vlade, ni bilo nikdar nobenega odgovora. Predsednik Berlusconi ni nikdar hotel sprejeti delegacije manjšine in to kljub tudi uradnim obljubam predstavnikom slovenske države. Izigravanje, ki ga Berlusconijeva vlada izvaja napram naše narodne skupnosti, je vredno najodločnejše obsodbe, saj je tako početje skregano z načeli pravne države.

SKGZ in SSO izražata torej priznanje slovenski vladi za resen odziv na stališče italijanske vlade, saj gre za pozitiven premik v nastopanju Slovenije do vprašanja zaščite slovenske narodne skupnosti v Italiji. Mednarodni sporazumi, kot je osimski, in sama ustava narekujejo slovenski državi, da skrbno sledi problematiki Slovencev v Italiji.

Pričakovati je, da bo slovenska vlada izkazano pozornost do naše manjšinske skupnosti imela še v nadaljnjih odnosih do italijanskih oblasti.

 

Povezane objave

Predstavili blagovno znamko Slovenci v Italiji
Na srečanju mladih Slovencev iz zamejstva in sveta zagotovila o nadaljnji podpori
Republika Slovenija obeležuje Dan državnosti