salvini

SKGZ in SSO prosita Salvinija za pogovor

 

 

Slovenski krovni organizaciji SKGZ in SSO sta italijanskega notranjega ministra Mattea Salvinija zaprosila za pogovor ob njegovem jutrišnjem obisku. V pismu, ki sta ga v vednost poslala tudi vladnemu sekretarju v Trstu Valeriu Valentiju ter predsedniku deželne vlade Massimilianu Fedrigi in članu vlade Pierpaolu Robertiju, bi bila tema pogovora »nekatera pomembna vprašanja glede izvajanja zaščitnega zakona 38/2001 in čezmejnih odnosov med Italijo in Slovenijo«.

 

 

RIM – Fedriga obiskal Salvinija

Na vzhodni meji so »prav vsi« ukrepi možni

RIM – Italijanske notranje ministrstvo in vlada Furlanije Julijske krajine se strinjata, da je treba na meji s Slovenijo zajeziti migrantski tok in »izrazito zmanjšati sprejem migrantov«, piše v skopih poročilih včerajšnjega srečanja v Rimu med Matteom Salvinijem in Massimilianom Fedrigo. Sestanka med notranjim ministrom in predsednikom deželne vlade so se udeležili še generalni direktor italijanske policije Franco Gabrielli, vladni komisar v Trstu Valerio Valenti in član deželne vlade z resorjem za priseljevanje Pierpaolo Roberti.

»Brez izjem smo proučili vse možnosti za zaustavitev nezakonitega prečkanja vzhodne meje in za zmanjšanje števila migrantov v Furlaniji Julijski krajini,« je po srečanju povedal Fedriga. Za RAI je pojasnil, da so govorili tudi o morebitni ukinitvi schengenskega režima na meji in postavitvi tehničnih ovir.

Fedriga je sicer zahteval izboljšanje kadrovskih razmer v vrstah policije. Gostitelj naj bi mu zagotovil, da se bo hitro podrobno seznanil z razmerami v Furlaniji Julijski krajini in ukrepal. Za medije je Salvini nato povedal, da želi nepropustno zapreti mejo in dodal, da bo med jutrišnjim obiskom v Trstu poudaril svoje zavzemanje, da »očisti mesto «, pri čemer se je navezal na popoldanski pretep pred tržaško železnisko postajo, o katerem poročamo na peti strani.

Salvini je pred tem v poslanski zbornici odgovarjal na poslanska vprašanja. Vpletel se je v spor s poslancem Italijanske levice Nicolo Fratoiannijem, ki je ministru očital, da vsak dan žanje strah, ko pa bi moral skrbeti za mir. Salvini mu je odvrnil z izzivalnim ploskanjem, kar je sprožilo val negodovanja v opozicijskih klopeh.

Notranjega ministra jutri v Trstu čakajo tudi demonstracije po tem, ko je omenil možnost, da bi ukinil pravila schengenskega dogovora. Proti tej nameri se je včeraj oglasila tudi slovenska komponenta Demokratske stranke, v imenu katere je Maja Tenze ocenila, da bi bila vnovična ločitev Primorske nesprejemljivo dejanje.

 

 

Primorski dnevnik, 4. julij 2019

Povezane objave

Skupaj moramo zasledovati sožitje in spoštovati različne spomine - Tiskovno sporočilo SKGZ
FORUM IDEJ: Ni res, da vsi mladi bežijo, želijo pa si priložnosti
Predsednica DZ Republike Slovenije obiskala Trst