Pahor-Mattarella

SKGZ in SSO pisali predsednikoma Italije in Slovenije

Ob dnevu spomina na fojbe in eksodus sta predsednika SKGZ in SSO, Ksenija Dobrila in Walter Bandelj, sta naslovila pismo državnima predsednikoma Borutu Pahorju in Sergiu Mattarelli.

 

Spoštovana predsednika,

med nami je še vedno zelo živ spomin na veličasten dogodek ob 100. obletnici požiga Narodnega doma in na obeležjih v Bazovici, ki je pridobil vsedržavno in mednarodno pozornost, saj sta znala z veliko občutljivostjo in posebno spoštljivostjo počastiti spomin na velike tragedije prve polovice prejšnjega stoletja, ki so globoko prizadele prebivalstvo tega širokega severno-jadranskega večnarodnega prostora in pustile za seboj globoke rane.

Tudi bližajoča obeležitev dneva spomina na fojbe in eksodus spada v omenjeni predolg seznam tragičnih dogodkov, ki se začenja s fašističnim nasiljem že leta 1920 in vse to ne sme nikoli v pozabo, zato da se ne bi nikoli več ponovilo.

Vse to spada v tista boleča in kompleksna dogajanja prve polovice prejšnjega stoletja, ki jih je zelo strokovno obravnavala mešana italijansko-slovenska Zgodovinsko-kulturna komisija, ki sta jo ustanovili Republika Italija in Republika Slovenija leta 1993. Komisija je po osmih letih zahtevnega dela izdala dragocen zgodovinski dokument, ki predstavlja odlično osnovo za katerokoli nadaljnje zgodovinsko raziskovanje.

Spoštovana predsednika,

srečanje, ki smo ga doživeli v Trstu 13. julija 2020 in Vajina svetla spravna gesta v Bazovici predstavljata za ta prostor pravi zgodovinski mejnik. Zato iskreno pričakujemo, da bo tudi letošnja obeležitev dneva spomina na fojbe in eksodus 10. februarja sledila prav temu duhu iskrene sprave in pomiritve, ob spoštovanju vseh spominov in občutljivosti tega našega skupnega večkulturnega in večjezičnega severno-jadranskega prostora.

Povezane objave

Skupaj moramo zasledovati sožitje in spoštovati različne spomine - Tiskovno sporočilo SKGZ
FORUM IDEJ: Ni res, da vsi mladi bežijo, želijo pa si priložnosti
Predsednica DZ Republike Slovenije obiskala Trst