Opcine-prej

SKGZ in SSO obsojata fašistične mazaške akcije

Predsednika krovnih organizacij Slovencev v Italiji SKGZ in SSO Ksenija Dobrila in Walter Bandelj sta ob novi mazaški akciji skrajno desničarskega gibanja Casapound posredovala javnosti svoje "stališče.

"Ponovno so na pohodu črne sile, ki načrtno podžigajo trenja in prebujajo strasti, ki tlijo pod pepelom časa. Skrajno fašistično gibanje Casapound je sredi lanskega decembra z žaljivimi napisi onečastilo spomin na žrtve drugega tržaškega procesa, letošnji Dan spomina na istrski eksodus pa je s svojim logotipom taista organizacija uvedla s plakati, ki jih je nalepila v številnih krajih po Italiji, med drugim tudi na openski Prosvetni dom in na pročelje Občinskega gledališča Franceta Prešerna v Boljuncu.  V medijih je spet v ospredju stališče krajevnih in državnih politikov, tudi na najvišjih institucijah, da so bile fojbe sredstvo za izvajanje genocida nad italijanskim narodom s strani Slovencev in Hrvatov, predvsem pa se eksponencialno v sredstvih javnega obveščanja navaja naraščajoče število ubitih pripadnikov italijanskega naroda.

Izkrivljanje zgodovine, vzročnosti in posledičnosti dejstev,  ima jasen namen, da Slovence postavlja na zatožno klop. Ob tem se namensko spregleduje fašistično zatiranje, škodo in trpljenje, ki smo ga Slovenci utrpeli še zlasti v obdobju med letoma 1920 in 1945.

V naši neizbrisni zgodovinski zavesti so plameni Narodnega doma, pogorišča knjižnic in kulturnih domov, prepovedana slovenska beseda v javnem življenju in v šolskih klopeh, nasilno preimenovanje krajevnih imen, potujčevanje imenih in priimkov, razseljenost slovenskih javnih uslužbencev, eksodus slovenskih družin pred italijanskim nasiljem, umori posebnih fašističnih sodišč, fašistična taborišča Rab, Gonars, Monigo, Visco, požgane vasi, konfinacije, smrti v zaporih, usmrtitve talcev. Ne bomo dopustili, da se vse to četrtstoletno gorje spregleda in zanika. Neizbrisno dejstvo je, da so v drugi svetovni vojni bili Slovenci žrtve, fašistična Italija pa agresor, ki je naš narod zapisala izničenju. Zaradi vsega tega bomo od sodstva zahtevali preganjanje zadnje nočne akcije skrajinih desničarjev.

Kot državljani pa od predstavnikov oblasti, začenjši s predsednikom italijanske republike, pričakujemo priznavanje zgodovinske resnice, tiste, ki jo zagovarja in prikazuje uradno zgodovinopisje v Poročilu slovensko-italijanske zgodovinske komisije."

Povezane objave

Skupaj moramo zasledovati sožitje in spoštovati različne spomine - Tiskovno sporočilo SKGZ
FORUM IDEJ: Ni res, da vsi mladi bežijo, želijo pa si priložnosti
Predsednica DZ Republike Slovenije obiskala Trst