Ministrica dr. Jaklitsch in predsednik Vlade Janša. | Avtor Urad Vlade Republike SLovenije za Slovence v zamejstvu in po svetu

SKGZ in SSO na seji Sveta Vlade Republike Slovneije za Slovence v zamejstvu

Predsednica slovenske kulturno-gospodarske zveze Ksenija Dobrila in predsednik Sveta slovenskih organizacij Walter Bandelj sta se v ponedeljek udeležila Sveta Vlade Republike Slovenije za Slovence v zamejstvu. Letni dogodek, ki je potekal letos v Ljubljani, je vodil predsednik slovenske vlade Janez Janša. Poleg predstavnikov slovenskih narodnih skupnosti v Italiji, Avstriji, na Madžarskem in na Hrvaškem so se dogodka udeležili tudi ministrica za Slovence v zamejstvu in po svetu Helena Jaklitsch, minister za notranje zadeve Aleš Hojs, ministrica za izobraževanje, znanost in šport Simona Kustec, minister za kulturo Vasko Simoniti ter minister za razvoj in EU kohezijsko politiko Zvonko Černač.

Izhodišči letošnjega zasedanja sta bili dve. Prisotni so namreč seznanili slovensko vlado s pregledom stanja zamejskih skupnosti in delovanjem njenih organizacijskih struktur v (post-) kriznih razmerah s pogledom na prihodnost, utemeljen na izkušnjah minulih dveh let. Ob tem je bil izziv zasedanja tudi obravnava prihodnje finančne perspektive.

Krovni organizaciji Slovencev v Italiji sta iznesli na ponedeljkovem dogodku usklajene vsebine, ki sta jih strnili v skupnem dokumentu. Poleg splošnega pregleda postpandemskega stanja je doživelo tako velik poudarek poglavje jezika, predvsem v smislu grajenja dinamik deasimilacije in pridobivanja novih govorcev. Drugo poglavje je temeljilo na iskanju perspektiv za gospodarsko rast Slovencev v Italiji. Posebnega poudarka je doživelo Videmsko območje, ki lahko išče priložnosti za gospodarski razvoj predvsem v navezi s sosednjim Posočjem. SKGZ in SSO sta prisotnim članom vlade ponudila tudi pregled stanja izvajanja zaščitnega zakona s posebnim težiščem na skrb ob morebitni (ne)izvolitvi slovenskega parlamentarca v Rimu. »V preteklem letu moramo poudariti, da je Urad Vlade RS za Slovence v zamejstvu in po svetu pod  vodstvom ministrice dr. Helene Jaklitsch opravil velike in neprecenljive korake v to smer. Ne moremo mimo srečanj s službami za kohezijska sredstva, bilateralnega srečanja ministrov za šolstvo italijanske in slovenske države ter drugih srečanj. Želimo si nadaljevati na tej poti in implementirati ta modus operandi, ki se lahko izkaže potencialno za izjemno učinkovitega,« sta med drugim povedala Walter Bandelj in Ksenija Dobrila.

Povezane objave

Skupaj moramo zasledovati sožitje in spoštovati različne spomine - Tiskovno sporočilo SKGZ
FORUM IDEJ: Ni res, da vsi mladi bežijo, želijo pa si priložnosti
Predsednica DZ Republike Slovenije obiskala Trst