AŠD Sokol

SKGZ in SSO izražata solidarnost AŠD Sokol

Krovni organizaciji Slovencev v Italiji SKGZ in SSO sta posredovali javnosti tiskovno sporočilo, v katerem izražata solidarnost in podporo Amaterskemu športnemu društvu Sokol, ki je zaradi ukrepov za zajezitev širjenja okužbe covid-19 prejelo tožbo. Tiskovno sporočilo objavljamo v celoti.

“Razmere, v katere nas je pahnil koronavirus covid-19, so globoko zaznamovale odnose v današnji družbi. Od tega ni izvzeta niti naša narodna skupnost in vse njene organizacije. Prav slednje so po prvem letu zaprtja iskale vse možne načine, da bi se njihova dejavnost spet obnovila in tako zagotovila tisto temeljno osnovo kulturnega, prosvetnega in športnega dela, ki je neobhodno potrebno za obstoj in razvoj slovenske narodne skupnosti  v FJK. Dobršen del vse te dejavnosti sloni na ramenih organizacij in društev, ki delajo na prostovoljni ravni. Predsedniki in odborniki si brezplačno in ob prostem času jemljejo pomembne odgovornosti, da zagotovijo našim ljudem široko paleto dejavnosti v slovenskem jeziku. Ob vsem tem seveda morajo spoštovati vse strožje zakonske predpise, ki jih določajo javne ustanove kot so občina, dežela in država ter javne službe kot je npr. zdravstveno podjetje. Delovanje mora torej biti v skladu z zakonodajo, kar ni ravno enostavna zadeva. Še posebno ni enostavno, ko morajo društva spoštovati varnostne ukrepe, ki so predvideni za preprečevanje okužbe s koronavirusom covid-19. Prepričani smo, da so naši predsedniki in odborniki z vso odgovornostjo, pa tudi z žalostjo v srcu sprejeli pravila, ki so na podlagi opravljenega cepljenja določala, kdo se dejavnosti lahko udeležuje in kdo ne. Vsem tem kulturnim, prosvetnim, športnim ter ostalim delavcem smo izredno hvaležni in to še posebno, ker svoje delo izvajajo prostovoljno in brez vsakršnega ekonomskega povračila.

Zaradi tega nas zelo žalosti, da se proti takim osebam sproži tožba, kot da bi bili oni krivi za varnostna pravila in za izključitev tistih, ki so se odločili, da se ne bodo cepili.

Ne obsojamo tistih, ki so se odločili, da se ne bo cepili. Vsak pač ima svoje razloge in svoje prepričanje. Ne moremo pa razumeti, da se za uveljavljanje tega prepričanja znesejo na odgovorne in poštene ljudi, kot so predsednik in odborniki pri AŠD Sokol. Globoko obžalujemo take odločitve in na tem mestu izrekamo vso našo solidarnost tako prizadetim športnim delavcem Sokola, kot tudi vsem ostalim, ki se udejstvujejo v članskih in mladinskih ekipah, saj verjamemo, da zaradi omenjene prijave ne bodo več mirno in sproščeno prihajali v telovadnico na treninge in tekme. Pri tem želimo poudariti, da če ne bi bilo cepiva, bi ne bilo niti ponovnega zagona našega bogatega športnega in kulturnega delovanja.”

Povezane objave

Skupaj moramo zasledovati sožitje in spoštovati različne spomine - Tiskovno sporočilo SKGZ
FORUM IDEJ: Ni res, da vsi mladi bežijo, želijo pa si priložnosti
Predsednica DZ Republike Slovenije obiskala Trst