fallback-thumbnail

SKGZ čestita Radiu Trst A ob 70-letnici oddajanja

K številnim okroglim obletnicam, ki jih letos obeležujemo, ne gre pozabiti niti sedem desetletij oddajanja Radia Trst A, nekdanjega radia Svobodni Trst in kasneje Radia Trst II. Veliko mlajša je slovenska televizija, katere letos praznujemo dvajsetletnico in na katero je slovenska manjšina v Italiji čakala skoraj 20 let. Programa delujeta v sklopu oddaj Deželnega sedeža RAI za FJK. Pred slavnostjo, ki se bo odvijala v nedeljo zvečer v tržaškem Kulturnem domu, se SKGZ pridružuje čestitkam in dobrim željam.
Tako radijske kot televizijske oddaje izražajo raznoliko pot naše skupnosti v prizadevanju, da bi posredovale čim bolj popolno podobo celotnega dogajanja v večkulturnem in večjezičnem prostoru, ki ga bogati tudi prisotnost slovenske narodne skupnosti. Prepletanje različnih kultur, prikaz celostnega umetniškega in kulturnega bogastva naše skupnosti in širšega prostora, predstavlja dodano vrednost naše medijske stvarnosti. V to smer bo treba še naprej delovati, enakovredno beležiti dogodke v vseh treh pokrajinah, kjer naša skupnost živi, in nadaljevati na poti pluralnosti javne radiotelevizijske medijske službe.
Še posebej je treba biti prisotni med Slovenci v videmski pokrajini, kjer se dejavnosti naših organizacij in društev večajo in ustvarjajo modele, ki bi lahko uspešno delovali v ostalem manjšinskem prostoru. Multimedijski center SMO dokazuje iznajdljivost in novost v promociji naše prisotnosti, ki je v teh dolinah še vedno postavljena v dvom.
Tudi Radio Trst A je z vsakodnevnim oglašanjem veliko pred epohalnimi dogodki, ki jih je zabeležil naš prostor, pomagal brisati meje in ustvarjati osnovo za dialog in sodelovanje. Informiral je, a obenem ustvarjal trdo podlago za uveljavljanje našega jezika in naše prisotnosti. Slovenska kulturno-gospodarska zveza se zahvaljuje vsem novinarjem, programistom, upravnemu osebju ter vsem ostalim, ki so v sedemdesetih letih (dvajsetih za slovensko televizijo) prispevali, da se lahko danes spominjamo pomembne zgodovinske etape. Pomembno je nadaljevati na poti obmejnega in vseslovenskega sodelovanja ter iskati vse tiste možnosti, ki bodo nudile nove priložnosti za povezovanje širšega medijskega prostora in boljšega sodelovanja znotraj medijske ponudbe slovenske narodne skupnosti.

Rudi Pavšič,
predsednik SKGZ

Povezane objave

Skupaj moramo zasledovati sožitje in spoštovati različne spomine - Tiskovno sporočilo SKGZ
FORUM IDEJ: Ni res, da vsi mladi bežijo, želijo pa si priložnosti
Predsednica DZ Republike Slovenije obiskala Trst