people-shod

Shod za vključujočo in solidarno družbo na ulice privabil večtisočglavo množico

 

 

Vsi smo le ljudje!

Za transparentom “Slovenci v Italiji” predstavniki nekaterih slovenskih organizacij

 

Kar se je v Milanu zgodilo pred slabima dvema tednoma, se je včeraj ponovilo na tržaških ulicah: zastave več kot stotih ustanov, organizacij in združenj, ki so se odzvali na poziv deželne mreže DASI za pravice, sprejemanje in mednarodno solidarnost in se udeležili včerajšnjega shoda People – Najprej ljudje, so včeraj zaplapolale v vetru. Večtisočglava množica (po podatkih organizatorjev je udeležencev bilo več kot 4000, po podatkih kvesture pa več kot 2000) je v popoldanskih urah »zasedla« tržaške ulice: vzdušje je bilo sproščeno in vedro, iz zvočnikov je bilo slišati glasbo, tu pa tam tudi bobnanje in petje zborov.

Sporočilo je bilo eno samo – glasen ne politiki strahu, sovraštva in diskriminiranja šibkejših socialnih skupin, saj smo konec koncev vsi le ljudje. V pomladnem vetru so plapolale pisane zastave raznovrstnih organizacij, ustanov, združenj, sindikatov in strank, za malo morje je bilo tudi transparentov in plakatov z bolj ali manj domiselnimi napisi, kot so Pravice morajo biti za vse, drugače so privilegiji, Če gradši zid, pomisli na to, kar puščaš zunaj in še Smo na strani teh, ki podirajo zidove, ne pa onih, ki jih postavljajo ter Ilegalne migracije so se začele leta 1492.

Naj naštejemo le nekatere izmed praporov, ki jih je bilo včeraj mogoče opaziti v množici: humanitarni organizaciji Mediterranea in Amnesty international, protimafijsko združenje Libera, Arcigay, Legambiente, Vsedržavno združenje partizanov Italije-ANPI iz Trsta in Vidma, feministično gibanje NonUnaDiMeno, Islamski center iz Vidma, veliko je bilo italijanskih trobojnic, med temi ena z zvezdo, pod katero so se združevali partizani brigade Garibaldi, pa tudi evropskih zastav. V množici je završalo, ko se je shodu pridružil tudi modri konj Marco Cavallo, simbol psihiatrične revolucije.

Opaziti je bilo večji transparent z napisom Slovenci v Italiji, za katerim so bili predstavniki Slovenske kulturno-gospodarske zveze, Zveze slovenskih kulturnih društev, Glasbene matice, tabornikov Rodu modrega vala Trst – Gorica in drugih posameznikov, ki se identificirajo z napisom na transparentu, shod pa je podprla tudi Slovenska zamejska skavtska organizacija. Pobudo za transparent, na katerem ni logotipov ali drugih simbolov, je dala SKGZ in k sodelovanju povabila vse ustanove, s katerimi sodeluje, s Svetom slovenskih organizacij vred. Slednji, je bilo slišati, so sklenili, da se shoda ne bodo udeležili. »Spoštujemo vsako odločitev, tudi tisto o neudeležbi,« je povedala predsednica SKGZ Ksenija Dobrila, pokrajinski predsednik za Tržaško Igor Tomasetig pa meni, da smo Slovenci v Italiji pluralna družba, v kateri ima vsakdo pravico do svojega mnenja in zato ni rečeno, da se vsi prepoznavajo v vrednotah, ki jih je promoviral včerajšnji shod.

Shoda se je udeležilo tudi dvanajst županov s Tržaškega, Goriškega in Videmskega: med nositelji lent je bilo opaziti dolinskega župana Sandyja Kluna in miljsko županjo Lauro Marzi. Kot župana sta namreč prisegla na italijansko ustavo, zaradi česar sta presodila, da se morata udeležiti shoda, ki zagovarja vrednote 3. člena ustave, v katerem je izpostavljena enakopravnost vseh državljanov. (maj)

 

Primorski dnevnik, 14. april 2019

Povezane objave

Skupaj moramo zasledovati sožitje in spoštovati različne spomine - Tiskovno sporočilo SKGZ
FORUM IDEJ: Ni res, da vsi mladi bežijo, želijo pa si priložnosti
Predsednica DZ Republike Slovenije obiskala Trst