brdo-pri-kranju

Sestanek o trijezični šoli in poučevanju slovenščine

V Kanalski dolini računajo na pomoč Igorja Giacominija

LJUBLJANA – Z novim letom bodo slovenska društva v Kanalski dolini od Dežele FJK redno dobivala denar za pouk slovenščine na šolah v občinah Naborjet-Ovčja vas in Trbiž. To je ministru za Slovence v zamejstvu in po svetu Gorazdu Žmavcu zagotovil deželni odbornik Gianni Torrenti, ki je pojasnil, da gre za finančna sredstva iz zaščitnega zakona. Kar zadeva uvajanje večjezičnega didaktičnega modela, pa je Torrenti pojasnil, da je za to pristojno ministrstvo za šolstvo. S tem v zvezi je ocenil, da bi lahko vse skupaj zdaj lažje steklo, ker novi deželni šolski ravnatelj Igor Giacomini zelo dobro pozna slovensko šolsko problematiko, saj je obenem tudi vodja urada za slovenske šole. Na srečanju na Brdu pri Kranju (udeležila sta se ga tudi predsednika SKGZ in SSO Rudi Pavšič in Walter Bandelj) so razpravljali tudi o tem, da bi lahko pri uvajanju večjezičnega didaktičnega modela v Kanalski dolini upoštevali špetrsko uspešno izkušnjo in s tem dejansko uresničili eno izmed določil zaščitnega zakona.

Na srečanju je bil govor tudi o evropskih projektih. Podprli so projekt Jezik2, ki je v bistvu nadaljevanje prvega, v sklopu katerega so med drugim v Špetru odprli multimedijski muzej SMO. Predlagali so, da bi imel tudi ta projekt na razpolago 2,5 milijona evrov. Beseda je nato tekla o Narodnem domu v Trstu. Dežela se z Univerzo – kot je za Primorski dnevnik povedal rektor Maurizio Fermeglia – dogovarja o selitvi Visoke šole za prevajalce in tolmače v druge prostore, vse skupaj pa bi lahko bilo odločeno še pred iztekom sedanjega mandata deželnega sveta.

Torrenti je tudi povedal, da bi lahko Centralni urad FJK za slovenski jezik kmalu postal operativen, saj postopek za zaposlitev uslužbencev napreduje.Sicer pa so sogovorniki tudi izrazili zadovoljstvo nad tem, da je bilo letos na razpolago več sredstev za manjšino, tako da so lahko podprli tudi določene naložbe, pozitivno pa so ocenili tudi odnose med Slovenijo in Deželo FJK. Govorili so tudi o poučevanju slovenščine na italijanskih šolah v FJK in o prihodnosti Škerkove domačije v Trnovci.

 

Povezane objave

Predstavili blagovno znamko Slovenci v Italiji
Na srečanju mladih Slovencev iz zamejstva in sveta zagotovila o nadaljnji podpori
Republika Slovenija obeležuje Dan državnosti