Mattarella

Sergio Mattarella ostaja na Kvirinalu

Po sedmih neuspešnih krogih predsedniških volitev so parlamentarci in predstavniki dežel na položaj predsednika republike potrdili Sergia Mattarello, ki bi se mu v nasprotnem primeru mandat iztekel 3. februarja.

Ponovna izvolitev Mattarelle, ki je v zadnjih mesecih večkrat jasno namignil, da si ne želi nadaljevanja predsedniške kariere (potrditev predsednika republike v Italiji ni običajna praksa, ni pa izrecno prepovedana), predstavlja poraz političnih sil, saj niti v tem primeru niso znale stopiti skupaj in se odločiti za novega predsedniškega kandidata, ki bi lahko dosegel 505 glasov, potrebnih za izvolitev.

Ko je v dopoldanskih urah postalo jasno, da političnega dogovora ne bo, so stranke na Kvirinal poslale vodje parlamentarnih skupin, prav tako so Mattarello obiskali predstavniki dežel, ki skupaj s parlamentarci predstavljajo t. i. »elektorje« oz. izvoljeni predstavniki, katerim je zaupana odgovornost izvolitve predsednika. Predsednika republike so prosili, naj ostane na položaju, ki ga zaseda. »Imel sem drugačne načrte, a če me potrebujete, sem na razpolago,« je dejal.

V zgodovini italijanske republike je bil prvi, ki je bil potrjen na mesto predsednika, Giorgio Napolitano, predhodnik Sergia Mattarelle. (Primorski dnevnik, 29.1.2022)

Povezane objave

FORUM IDEJ: Ni res, da vsi mladi bežijo, želijo pa si priložnosti
Predsednica DZ Republike Slovenije obiskala Trst
Iz Čedada odločen poziv za dvojezično šolstvo