patuanelli

Senator Patuanelli upošteval posebnost manjšinskih medijev

Krovni organizacij Slovencev v Italiji, SSO in SKGZ, izražata zmerno zadovoljstvo z amandmajem, ki ga je načelnik senatorjev Gibanja 5 zvezd Stefano Patuanelli vložil v postopek sprejemanja finančnega zakona za leto 2019 in cilja na postopno ukinitev zakona 250/90, kateri urejuje javno financiranje medijev.

Pozitiven je bil torej rimski sestanek z dne 29. novembra t.l., na katerem sta predsednik SSO Walter Bandelj in predsednik SKGZ Rudi Pavšič, senatorju Patuanellijo izpostavila posebnost medijev, ki izhajajo v sklopu slovenske narodne skupnosti v deželi Furlaniji Julijski krajini in imajo poleg informativne tudi nenadomestljivo vlogo pri ohranjanju ter razvijanju slovenskega jezika in zavesti. Morebitno črtanje javnih sredstev iz zgoraj omenjenega zakona bi namreč hudo prizadelo Primorski dnevnik, Novi glas in Novi Matajur.

SSO in SKGZ sta vsekakor prepričani, da je pri urejanju državnega financiranja medije pomembno spoštovati načela svobode izražanja in tiska, ki sta zapisana v italijanski ustavi. Ta naj bodo tudi vodilo pri reformi, ki jo sedanja vladna večina želi uveljaviti na tem občutljivem področju. Nivo demokracije lahko namreč dvigamo, če omogočimo, da so mediji v svojem poslanstvu čim bolj svobodni in neodvisni. To pa je seveda odvisno tudi od načina, preko katerega lahko pridejo do potrebnih sredstev.

SSO in SKGZ se zavedata, da vloženi amandma še ne zagotavlja dokončne rešitve javnega finansiranja manjšinskih medijev. V tem smislu si bosta SSO in SKGZ še naprej prizadevali za trajnejšo rešitev, ki bi manjšinskim medijem zagotovila, da lahko čim bolj mirno načrtujejo razvojne smernice, še posebno kar se tiče promocije lastnega jezika in pripadnosti k lastni narodni skupnosti.

Predsednika Bandelj in Pavšič sta tudi prepričana, da v tem odločilnem času je pomembno stalno prizadevanje Republike Slovenije, kot je v svojem intervjuju za STA podčrtala tudi predsednica parlamentarne komisije za Slovence po svetu in v zamejstvu Ljudmila Novak.

 

Povezane objave

Skupaj moramo zasledovati sožitje in spoštovati različne spomine - Tiskovno sporočilo SKGZ
FORUM IDEJ: Ni res, da vsi mladi bežijo, želijo pa si priložnosti
Predsednica DZ Republike Slovenije obiskala Trst