conte-premier

S slovensko manjšino se bo ukvarjalo več ministrov

 

 

ITALIJA – V novi vladi, ki jo vodi premier Giuseppe Conte

RIM – S slovensko manjšino se bo v novi vladi ukvarjalo več ministrov. Matteo Salvini, ki je na notranjem ministrstvu nasledil Marca Minnitija, bo vsaj formalno odgovarjal za vladno omizje za slovensko manjšino, ki v resnici žal ni nikoli zaživelo. Omizje je doslej vodil senator Demokratske stranke Filippo Bubbico, ki je nato pristopil v gibanje Svobodni in enakopravni, od marca pa ni več parlamentarec. Bubbico je sicer ob odhodu iz DS odstopil z mesta vladnega podtajnika na notranjem ministrstvu.

Pomembno besedo bo v odnosih s Slovenci gotovo imela tudi nova ministrica za deželne zadeve in avtonomije Erika Stefani (tudi ona, kot Salvini, pripada Ligi), s solškimi zadevami (torej tudi slovensko šolo) se bo ukvarjal minister Marco Bussetti, ki je bil do včeraj vodja deželnega šolskega urada v Lombardiji, torej kolega Igorja Giacominija, ki podobno funkcijo opravlja v Furlaniji Julijski krajini. Za odnose s Slovenijo bo skrbel zunanji minister Enzo Moavero Milanesi, izkušeni diplomat, ki je bil že minister v vladah Maria Montija in Enrica Lette. Moavero je prevzel mesto Angelina Alfana, ki je gojil dobre odnose s Slovenijo in z njenim zunanjim ministrom Karlom Erjavcem, kateremu je tudi javno obljubil vrnitev tržaškega Narodnega doma slovenski manjšini.

Zanimivo bo videti komu bo premier Giuseppe Conte v sklopu predsedstva vlade poveril pooblastila za jezikovne manjšine, če bo sploh komu. V Gentilonijevi vladi se je s temi vprašanji ukvarjal podtajnik Gianclaudio Bressa, ki zelo dobro pozna stvarnost Slovencev v Italiji. Bressa je bil 4. marca izvoljen v senat na Južnem Tirolskem na osnovi volilnega dogovora med SVP in Demokratsko stranko, katere je član. (st)

Povezane objave

Skupaj moramo zasledovati sožitje in spoštovati različne spomine - Tiskovno sporočilo SKGZ
FORUM IDEJ: Ni res, da vsi mladi bežijo, želijo pa si priložnosti
Predsednica DZ Republike Slovenije obiskala Trst