o_rudi_1024

Rudiju Pavšiču red za zasluge predsednika Republike Slovenije

 

Predsednik Republike Slovenije Borut Pahor bo v petek 25. oktobra vročil nekdanjemu dolgoletnemu predsedniku SKGZ Rudiju Pavšiču Red za zasluge. V utemeljitvi je zapisano, da bo Pavšič prejel odlikovanje “za izjemne zasluge in dolgoletna prizadevanja pri uresničevanju pravic slovenske manjšine v Italiji ter za neprecenljiv prispevek k uveljavljanju medkulturnega dialoga.”

Rudi Pavšič se je rodil v Gorici 17. junija 1952. Že kot študent je bil aktiven v slovenskih mladinskih organizacijah in se vključil v Socialistično stranko Italije (PSI). Kot poklicni novinar je delal na Primorskem dnevniku, na televizijski agenciji Alpe Adria in na Novem Matajurju. Bil je tudi pokrajinski predsednik Zveze slovenskih kulturnih društev za Goriško. Na kongresu leta 1997 je bil izvoljen za deželnega predsednika SKGZ, krovne organizacije Slovencev v Italiji, ki jo je vodil do letošnjega marca.

V svoji dolgi družbeno-politični karieri je zasedal številne pomembne funkcije: bil je predsednik slovenske konzulte na goriški Občini in Pokrajini, pobudnik in več let predsednik Slovenske manjšinske koordinacije (Slo.Ma.k.), član deželne posvetovalne komisije, član Manjšinskega omizja pri italijanskem notranjem ministrstvu, predsednik Komisije za programske vsebine RTV Slovenija ter član Paritetnega odbora.

V vseh vlogah si je prizadeval za izvajanje državnega in deželnega zaščitnega zakona ter za uveljavljanje slovenske narodne skupnosti na vseh ravneh. Je zagovornik dialoga in povezovanja znotraj naše skupnosti in v širšem prostoru. Z italijansko narodno skupnostjo v Sloveniji in na Hrvaškem je prispeval k nadgradnji sodelovanja, ki je danes postalo zgledno na širšem evropskem prizorišču.

Povezane objave

Skupaj moramo zasledovati sožitje in spoštovati različne spomine - Tiskovno sporočilo SKGZ
FORUM IDEJ: Ni res, da vsi mladi bežijo, želijo pa si priložnosti
Predsednica DZ Republike Slovenije obiskala Trst