fallback-thumbnail

Rudi Pavšič zaskrbljen nad krčenjem sredstev za oddaje namenjene Slovencem v Italiji

Kot član Komisije za programske vsebine, namenjene Slovencem v sosednjih državah pri RTV Slovenija, je Rudi Pavšič poslal predsedniku Jerneju Černiču Letnarju in drugim članom omenjene komisije ter v vednost vodstvu RTV Slovenija pismo, v katerem izraža veliko zaskrbljenost zaradi krčenja sredstev za oddaje namenjene Slovencem v Italiji v okviru koprskega regionalnega sedeža.
V dopisu Pavšič opozarja naslovnike, da je za Slovence v Italiji poročanje slovenskih osrednjih medijev zelo pomembno, saj celovito seznanjajo širšo javnost z bogato stvarnostjo slovenske narodne skupnosti. Svoj čas so osrednje časopisne, radijske in televizijske hiše imele v Trstu svoja dopisništva. Takratna izbira je pomenila pozornost, ki jo je slovenski medijski prostor imel do Slovencev, ki živimo v sosednji državi, predvsem v Furlaniji Julijski krajini.
S časom so se ta dopisništva krčila in brisala, posledično pa se je ožilo tudi zanimanje za našo narodno skupnost, njeno aktivnost in povezovalno vlogo, ki jo ima v prostoru med Alpami in Jadranom. Očitno so tržno-finančne izbire prevladale nad drugimi prednostmi, ugotavlja Pavšič in nadaljuje: »Prepričan sem, da nižanje pozornosti tako do naše kot tudi do drugih slovenskih manjšin v sosednjih državah, ne odraža duha skupnega kulturnega, jezikovnega in medijskega prostora, ki bi ga moral biti še kako resno obravnavati narod, ki šteje dva milijona prebivalcev, v sosednjih državah pa živi več kot 100.000 Slovenk in Slovencev«.
Regionalni sedež RTV v Kopru je v tem kontekstu vedno imel pomembno vlogo informatorja in prenašalca zamejske stvarnosti v širši slovenski prostor. V zadnjih letih pa smo zabeležili nenehno krčenje sredstev, ki je negativno vplivalo tudi na skrb do slovenske manjšine, katere oddaje so se številčno zmanjšale in časovno skrčile.
Na televiziji Koper-Capodistria so že od leta 1991 prisotne oddaje za Slovence v Italiji, še spominja Pavšič. Na samem začetku smo zamejci imeli tedensko tri ure programa, katerega smo zapolnili s kulturnimi, športnimi in satiričnimi oddajami. V letu 2015 pa imamo na razpolago le še eno uro, ki si jo delita ponedeljkov Športel in torkovi S-Prehodi.
»V začetku maja je bilo povedano, da so v slovenskem programu prekoračili predvideni finančni plan in da bo potrebno krčiti uporabo terenskih ekip in posledično snemanja oddaj na terenu, saj so bila od leta 2011 dalje sredstva za pripravo manjšinskih oddaj bistveno skrčena. Skrbi me negativni trend, ki ne kaže znakov, da bi se zasukal v pozitivno smer, in ki je posledično še zmanjšal manevrski prostor za pripravo in vodenje oddaj, ki so namenjene Slovencev v Italiji in ne samo njim. V preteklosti so se temu prilagajali z ukinjanjem oddaj in manjšanjem produkcijskih standardov, a prišlo je do točke, ko manevrskega prostora ni več. Zmanjšali in ukinili so že vse, kar se je dalo. V takih pogojih bo koprski regionalni sedež s težavo uresničeval svoje poslanstvo, ki ga Slovenci v Italiji visoko cenimo,« še poudarja Rudi Pavšič, ki se kot član Komisije za programske vsebine, namenjene Slovencem v sosednjih državah, obrača na vse odgovorne pri vodstvu RTV Slovenija s predlogom, da bi v Komisiji za programske vsebine, namenjene Slovencem v sosednjih državah, razpravljali o teh problematikah in našli ustrezne rešitve.

Povezane objave

Skupaj moramo zasledovati sožitje in spoštovati različne spomine - Tiskovno sporočilo SKGZ
FORUM IDEJ: Ni res, da vsi mladi bežijo, želijo pa si priložnosti
Predsednica DZ Republike Slovenije obiskala Trst