fallback-thumbnail

Rudi Pavšič pisal vladni komisarki glede napovedanega shoda skrajno desničarskega gibanja

Predsednik SKGZ Rudi Pavšič je včeraj pisal vladni komisarki Francesci Adelaide Garufi v zvezi z napovedanim shodom skrajno desničarskega gibanja v naši deželi. V nadaljevanju dopisa piše:
»Slovenska kulturno-gospodarska zveza si od vedno prizadeva za mirno in konstruktivno sožitje med avtohtono slovensko manjšino in večinskim prebivalstvom v naši deželi. To so naši ustanovitelji zapisali v ustanovno listino. Po zaslugi številnih slovenskih in italijanskih družbeno-političnih komponent, ki so v to vložili veliko truda, so bili v zadnjih letih v to smer opravljeni opazni pozitivni koraki, ki v naši deželi utrjujejo večkulturno stvarnost po evropskih principih.
Žal pa se še vedno pojavljajo dogodki, ki kvarijo vzdušje in naša skupna prizadevanja za omikano sožitje in premagovanje napetosti iz preteklosti. V zadnjih dneh je skrajno desničarsko gibanje napovedalo svoj shod v naši deželi. To se dogaja ravno v času, ko praznujemo 70. obletnico konca druge svetovne vojne in zmago nad nacifašizmom, ki je hudo zaznamoval območje, na katerem živimo.
Napovedani shod močno zaskrblja vse slovenske in italijanske demokrate in antifašiste, saj gre za žalitev vrednot, na katerih temelji sama italijanska ustava.
Na Vas se obračamo s prošnjo, da storite vse, da ne bi prišlo do napovedanega shoda, saj je apologija fašizma in njegovo poveličevanje zakonsko prepovedano. S tem se pridružujemo številnim županom in drugim organizacijam, ki so v teh dneh izrazili odločno nasprotovanje takšnim in podobnim provokacijam.«

Povezane objave

Skupaj moramo zasledovati sožitje in spoštovati različne spomine - Tiskovno sporočilo SKGZ
FORUM IDEJ: Ni res, da vsi mladi bežijo, želijo pa si priložnosti
Predsednica DZ Republike Slovenije obiskala Trst