57dfa82526477

Rudi Pavšič izvoljen za predsednika Komisije za programske vsebine RTV Slovenija za Slovence v sosednjih državah

Na seji Komisije za programske vsebine RTV Slovenija, namenjene Slovencem v sosednjih državah, ki je bila v četrtek v Ljubljani, so za predsednika soglasno izvolili Rudija Pavšiča, predsednika SKGZ in predsedujočega Slovenski manjšinski koordinaciji SLOMAK. Sejo je uvedel predsednik Programskega sveta RTV Miran Zupanič, na njej pa so sodelovali tudi v. d. generalnega direktorja RTV Slovenije Marko Filli, direktor Radia Slovenije Miha Lampreht in direktorica Televizije Slovenije Ljerka Bizilj.
Po izvolitvi je predsednik Pavšič izpostavil potrebo, da komisija nadaljuje s svojim delom v smeri uveljavljanja manjšinske problematike tako na radiu kot na televiziji. Problematike Slovencev v sosednjih državah morajo postati del celovite programske sheme obeh nacionalnih medijev in truditi se je treba, da bi obmejni prostor našel svoje pravo dimenzijo in vlogo.
V nadaljevanju seje pa so v. d. generalnega direktorja RTV ter direktorja Radia in Televizije orisali glavne značilnosti strategije razvoja RTV Slovenija. Člani komisije, med katerimi sta tudi koroški Slovenec Janko Malle in predsednik Unije Italijanov Maurizio Tremul, so naglasili potrebo, da je treba tudi v izhodiščnih strategijah nacionalke v še večji meri izpostaviti vlogo in skrb za slovensko narodno skupnost, ki živi v Italiji, Avstriji, na Madžarskem in Hrvaškem. Podrobno pa bo o teh zadevah tekla beseda na naslednji seji komisije, ki jo bo predsednik Pavšič predvidoma sklical sredi oktobra pred generalnim zasedanjem Programskega sveta RTV, ki bo programske dokumente moral odobriti.

Povezane objave

Skupaj moramo zasledovati sožitje in spoštovati različne spomine - Tiskovno sporočilo SKGZ
FORUM IDEJ: Ni res, da vsi mladi bežijo, želijo pa si priložnosti
Predsednica DZ Republike Slovenije obiskala Trst