20210917 - ANPI-VZPI

"Qui siamo in Italia!"

Po grobem izpadu goriške občinske odbornice Silvane Romano nad profesorjem Aldom Ruplom, je pokrajinska presednica SKGZ Maja Humar naslovila odbornici in goriškemu županu Rodolfu Ziberni dopis, ki ga v celoti objavljamo.

Spoštovana odbornica!

V nedeljo 12. septembra ste se v imenu goriške občinske uprave udeležili spominske slovesnosti na glavni železniški postaji, ki jo vsako leto prireja Vsedržavno združenje partizanov Italije ANPI-VZPI v spomin na žrtve nacifašističnega nasilja v našem mestu.

Eden izmed govornikov je bil profesor Aldo Rupel, priznan pedagog in ugleden družbeno-politični delavec.  Z osuplostjo smo danes v Primorskem dnevniku brali njegovo grenko izpoved, češ da po zaključku svečanosti ste ga grobo okarali, ker naj bi v svojem nagovoru ne dal primerne pozornosti italijanskemu jeziku. NImamo nobenega razloga, da bi ne verjeli njegovim besedam, zato smo profesorju Ruplu že izrekli vso našo podporo in solidarnost.

Mislili smo, da je geslo, ki ste ga zabičali profesorju Ruplu (“Qui siamo in Italia!), že zdavnaj pokopano v zgodovinski ropotarnici. Prepričani smo bili, da so hujskanje, spodbujanje ter razpihovanje sovraštva, nestrpnost in verbalno nasilje značilni le za peščico neotesanih nostalgikov, ki se ponavadi skrivajo za varno računalniško tipkovnico. Mislili smo, da je vsak državljan svoboden, da se v javnosti lahko izraža v svojem maternem jeziku. Verjeli smo, da smo končno presegli delitve iz preteklosti in da lahko v Gorici – Evropski prestolnici kulture končno zaživimo v omikanem sožitju in medsebojnem spoštovanju, kjer naj bi vsi jeziki tega prostora imeli isto dostojanstvo in kjer bi lahko vsakdo izmed nas vsaj pasivno poznal jezik soseda. A očitno smo se motili.

Demokratično izvoljeni javni upravitelji, ki predstavljajo vse svoje ljudi, bi si takega spodrsljaja ne smel privoščiti. Ko ste užalili gospoda Alda Rupla, ste užalili vsakega posameznega pripadnika slovenske narodne skupnosti v Italiji, zato od vas pričakujemo javno in iskreno opravičilo.

Maja Humar, pokrajinska predsednica SKGZ za Gorško

Povezane objave

FORUM IDEJ: Ni res, da vsi mladi bežijo, želijo pa si priložnosti
Predsednica DZ Republike Slovenije obiskala Trst
Iz Čedada odločen poziv za dvojezično šolstvo