seja-IO-oktober-2018

Proti neofašističnemu shodu v Trstu in za celovito vrnitev Narodnega doma

 

 

Slovenska kulturno-gospodarska zveza izraža svoje nasprotovanje shodu fašističnega gibanja Casa Pound v Trstu, ki je najavljen 3. novembra. Prisotnost skrajno desničarskih predstavnikov trči v določila ustave in v dostojanstvo demokratičnega Trsta, ki si ne zasluži takih izzivov.

SKGZ se je zato pridružila številnim organizacijam in ustanovam, ki nasprotujejo napovedani manifestaciji, kar so odločno izpričali tržaški prefektinji. Neofašistični shod predstavlja tudi nevarnost za morebitne izgrede in zato je pomembno, da naši ljudje na nasedajo nikakršnim provokacijam.

Člani Izvršnega odbora SKGZ menijo, da ta manifestacija sodi k številnim neofašističnim provokacijam, ki jih beležimo v naši deželi,  drugod v Italiji in po celi Evropi. Sočasno vlada splošna apatija ljudi in ustanov, ki dovoljujejo, da se fašistične provokacije stopnjujejo in nanje ne reagirajo.

SKGZ je mnenja, da je potrebno seznaniti vladne predstavnike Slovenije in Italije na obveze, ki sta jih novembra lani v Rimu sprejela zunanja ministra Karl Erjavec in Angelino Alfano. Govorila sta o nujnosti iskanja primerne rešitve glede zastopanosti slovenskih predstavnikov v obeh vejah italijanskega parlamenta. Na sestanku se je takratni zunanji minister Angelino Alfano zavzel, da bodo do leta 2020, ob 100-letnici požiga Narodnega doma, pospešili postopek njegovega vračanja in prenove.  Obljuba dela dolg.

Deželni predsednik SKGZ Rudi Pavšič je na seji vodstva krovne organizacije poročal o prvem uradnem srečanju z novim ministrom za Slovence v zamejstvu Petrom Česnikom ter napovedal obisk članov parlamentarne komisije za manjšinska vprašanja, ki jo vodi Ljudmila Novak.

Vodstvo SKGZ izraža zadovoljstvo, da bo naslednji teden začela delovati služba za jezikovne pravice »ZaJezik«, ki jo bosta SSO in SKGZ predstavili javnosti v sredo, 17. oktobra. Krovni organizaciji sta v sodelovanju z včlanjenimi ustanovami izdelali predlog o novih kriterijih financiranja manjšinskih orgnanizacij. Predlog bosta SKGZ in SSO naslovila deželnemu odborniku Robertiju, da ga da v oceno in odobritev deželni posvetovalni komisiji.

Drugi del seje Izvršnega odbora SKGZ, ki je potekala na tržaškem sedežu, je bil namenjen pripravam pokrajinskih in deželnega kongresa ter oceni dvodnevnega seminarja v Kobaridu. O tem bodo meritorno razpravljali na seji Deželnega sveta SKGZ, ki jo je sklical predsednik Igor Kocijančič v ponedeljek, 22. oktobra 2018.

 

Trst, 10. oktobra 2018

 

 

Povezane objave

FORUM IDEJ: Ni res, da vsi mladi bežijo, želijo pa si priložnosti
Predsednica DZ Republike Slovenije obiskala Trst
Iz Čedada odločen poziv za dvojezično šolstvo