prefekt-ts-porzio_0

Pri tržaški prefektinji proti shodu Casa Pound

 

 

Včeraj je tržaška prefektinja Annapaola Porzio sprejela delegacijo organizacij, ki se zavzemajo za prepoved zborovanja gibanja Casa Pound. Shod skrajno desničarskega gibanja je napovedan 3. novembra v Trstu. Srečanja so se udeležili predsednik združenja IRSREC Mauro Gialuz, predsednik Novinarskega krožka Pierluigi Sabatti, organizacijski tajnik SKGZ Marino Marsič, pokrajinski predsednik ANPI-VZPI Fabio Vallon ter predsednik združenj ACLI Cristiano Cozzolino.

Delegacija je ponovila svojo zahtevo pristojnim oblastem, naj prepovedo shod iz spoštovanja  dostojanstva tržaškega demokratičnega prebivalstva, ob upoštevanju določil t.i. zakon Scelba z leta 1952 in določil italijanske ustave.

 

Prefektinja je objasnila, da nima pravne podlage za prepoved shoda ter povedala, da ima med drugim gibanje svoje predstavnike v italijanskem parlamentu. Prefektura pa je v dogovoru s Kvesturo in Občino omejila pot manifestantom in jim tako preprečila morebitne provokacije. Na zahtevo delegacije se sprevod ne bo približal Rižarni, Narodnemu domu v Ul. Filzi in spomeniku bazoviškim junakom.

Delegacija je prefektinjo prosila, naj pristojni organi poostrijo nadzor in preprečijo morebitne kršitve zakonov in ustave, kot so rimski pozdravi, geste in vzklikanja.

Ob razumevanju potrebe, da bi se istega dne organiziralo civilni protest, je prefektinja povabila navzoče, naj po lastnih močeh preprečijo sočasno manifestacijo in posledično morebitne izgrede.

 

Trst, 9. oktobra 2018

Povezane objave

Predstavili blagovno znamko Slovenci v Italiji
Na srečanju mladih Slovencev iz zamejstva in sveta zagotovila o nadaljnji podpori
Republika Slovenija obeležuje Dan državnosti