Meja

Prehajanje meje naj bo prosto za čezmejne delavce in študente

 

Predsednica Slovenske kulturno-gospodarske zveze Ksenija Dobrila izraža veliko zaskrbljenost za novo uredbo Republike Slovenije, ki za vstop v državo predvideva pogoj negativnega covid testa tudi za čezmejne delavce in študente, ki obiskujejo univerzo v Sloveniji.

S tem v zvezi so potekali danes zelo intenzivni stiki tako z diplomatskimi izpostavami RS v Italiji kot tudi z njenimi vladnimi predstavniki. Predsednica Dobrila je namreč osebno kontaktirala veleposlanika RS v Italiji Tomaža Kunstlja, ki je nato takoj opozoril o nastali problematiki generalnega konzula RS v Italiji Vojka Volka ter si vzel odgovornost, da bo o težavah nove uredbe razpravljal z ministrom za zunanje zadeve Anžetom Logarjem.

Poleg tega je predsednica SKGZ stopila v osebni telefonski stik z ministrico za Slovence  v zamejstvu in po svetu Heleno Jaklitsch. Članica slovenske vlade se je z največjo mero razumevanja s predsednico Dobrila obvezala, da bo o problemtičnosti novega ukrepa, ki naj bi stopil v veljavo že jutri, razpravljala s kolegom, ministrom za notranje zadeve RS, Alešem Hojsom. Ta je med drugim odgovoren za tovrstne ukrepe, ki urejujejo vstop tujih državljanov v Slovenijo.

Svojo zaskrbljenost je predsednica Dobrila izrazila tudi z dopisom, ki ga je poslala trem članom slovenske vlade: ministrici za Slovence v zamejstvu in po svetu, ministru za zunanje zadeve in ministru za notranje zadeve Republike Slovenije.

Poleg telefonskih stikov je med drugim jutri v Ljubljani predvideno na ministrstvu za pravosodje osebno srečanje predstavnikov slovenske narodne skupnosti v Italiji, med katerimi bo tudi Ksenija Dobrila, z ministrico Jaklitschevo na temo kohezijskih sredstev, med katerim bo priložnost za dodatno razpravo o nastali situaciji.

Nova uredba je prizadela seveda predvsem obmejno prebivalstvo, ki prehaja mejo dnevno tako na gospodarskem področju kot tudi zaradi študijskih obveznosti. Ne pozabimo namreč, da se nahajamo v polnem izpitnem obdobju. Slovenska narodna skupnost v Italiji je še najbolj podvržena tovrstnim ukrepom, saj je prva, ki razvija čezmejne stike z matično državo. Slovenska kulturno-gospodarska zveza in njena predsednica Dobrila pričakujeta od slovenske države hitro reakcijo in razumevanje težavnosti nastalega stanja.

Povezane objave

Predstavili blagovno znamko Slovenci v Italiji
Na srečanju mladih Slovencev iz zamejstva in sveta zagotovila o nadaljnji podpori
Republika Slovenija obeležuje Dan državnosti