57f75c2c34c86.JPEG_0

Predstavniki Slovenske manjšinske koordinacije pri evropskih institucijah v Strasbourgu

Predstavniki Slovenske manjšinske koordinacije-SLOMAK bodo od ponedeljka do srede v Strasbourgu, kjer se bodo srečali s predstavniki evropskega parlamenta, Sveta Evrope in drugih evropskih institucij. Delegacija, ki jo bo vodil koordinator Rudi Pavšič, se bo srečala tudi s slovenskimi evropskimi poslanci ter s poslanci iz Italije, Avstrije in Madžarske.
»Evropska unija specifično ne razvija nobene politike v zvezi z manjšinami, čeprav obstaja v 2. členu Lizbonske pogodbe načelo o spoštovanju pripadnikov manjšin in v 3. členu zaveza, da bo Evropska unija spoštovala svojo bogato kulturno in jezikovno raznolikost ter zagotovila, da bo evropsko izročilo ohranjeno in razširjeno. Doslej ni Evropska komisija predlagala nobenega ukrepa, s katerim bi udejanjila to zavezo,« piše v sporočilu manjšinske koordinacije.
Po drugi strani je Svet Evrope organizacija, ki se najaktivneje ukvarja z vprašanjem zaščite manjšin in vrednotenja evropskih jezikov. Osrednji listini s tem v zvezi sta Okvirna konvencija za zaščito narodnih manjšin in Evropska listina o regionalnih ali manjšinskih jezikih.To je drugič, da predstavniki manjšinske koordinacije obiščejo evropske institucije; prvič se je to zgodilo ob sami ustanovitvi koordinacije osmih krovnih organizacij iz Italije, Avstrije, Madžarske in Hrvaške. Po obisku se bo po sklepu o notranji rotaciji sklenilo Pavšičevo predsedovanje, ki bo prešlo na predstavnika Narodnega sveta koroških Slovencev.

Povezane objave

Predstavili blagovno znamko Slovenci v Italiji
Na srečanju mladih Slovencev iz zamejstva in sveta zagotovila o nadaljnji podpori
Republika Slovenija obeležuje Dan državnosti