prefekt-ts-porzio_1

Predstavniki SKGZ, SSO in paritetnega odbora pri prefektinji Annapaoli Porzio

 

 

S šumniki še vedno težave, skliče naj se vladno omizje

 

TRST – Težave s šumniki v računalniških sistemih, sodelovanje z deželnim uradom za slovenski jezik, konvencija RAI in potreba po novem sklicu vladnega omizja za slovensko narodno skupnost so bili predmet včerajšnjega srečanja na tržaški prefekturi, ki so se je udeležili prefektinja Annapaola Porzio, predsednica paritetnega odbora za vprašanja slovenske manjšine Ksenija Dobrila, predsednik Sveta slovenskih organizacij Walter Bandelj in tajnik Slovenske kulturno-gospo-darske zveze Livio Semolič.

Govor je bil med drugim o še vedno prisotnih težavah z uporabo slovenskih črk pri t.i. procesu digitalizacije. To npr. še vedno ni mogoče pri izdajanju potnih listov: gre za politični problem razčiščevanja med italijanskim notranjim in zunanjim ministrstvom, za kar se bo zavzela prefektinja Porziova. Glede uporabe šumnikov pri davčni upravi in v podjetju Insiel glede deželnega zdravstva pa je problem tehnične narave zaradi neusklajenosti različnih računalniških sistemov, usklajevanje pa po besedah predsednika podjetja Insiel Simoneja Puksica, ki ga bo v prihodnosti zaslišal tudi paritetni odbor, terja tudi precejšnje vsote denarja. Za reševanje težav pri davčni upravi pa bo treba počakati na iztek projekta uskladitve celotnega računalniškega sistema javne uprave, ki mu sledi agencija Agid.

Govorili so še o potrebi povezovanja in sodelovanja med dvojezičnim okencem na prefekturi in deželnim uradom za slovenski jezik, sogovorniki pa so prefektinji izročili tudi osnutek dokumenta o konvenciji z državno radiotelevizijo RAI, kjer pričakujejo ponoven sklic komisije, ki je na prefekturi zadolžena za deželni sedež. Prav tako so jo opozorili na potrebo, da se ponovno sestane vladno omizje za slovensko narodno skupnost, ki je zadnjič zasedalo 21. junija 2016, ter prosili za posredovanje pri avtocestnih podjetjih Anas in FVG Strade za spoštovanje vidne dvojezičnosti, saj pri nameščanju smerokazov še vedno prihaja do določenih napak oz. nerodnosti. Zadnja se je pripetila prav pred kratkim z urejanjem obvoza zaradi zaprte ceste skozi Dol, pri čemer so namestili samo italijanske smerokaze. (iž)

Povezane objave

Skupaj moramo zasledovati sožitje in spoštovati različne spomine - Tiskovno sporočilo SKGZ
FORUM IDEJ: Ni res, da vsi mladi bežijo, želijo pa si priložnosti
Predsednica DZ Republike Slovenije obiskala Trst