5739ae0a299e8.JPEG

Predstavniki SKGZ pri tržaškem županu Robertu Cosoliniju sredi maja

V preteklem mandatu je tržaška občinska uprava vložila veliko dela v odnos s slovensko narodno skupnostjo. O tem se je lahko prepričal pokrajinski odbor Slovenske kulturno-gospodarske zveze, ki se je v petek mudil na obisku pri tržaškemu županu Robertu Cosoliniju.
Delegacijo so sestavljali predsednik odbora Tomaž Ban ter odbornika Martin Lissiach in Jaruška Majovski. Srečanja se je udeležil tudi deželni predsednik SKGZ Rudi Pavšič. Slednji je omenil še zlasti pozitivne korake mandata, ki se zaključuje, in se je zahvalil županu za vse opravljeno delo, pri čemer je izpostavil pomembno nadgradnjo odnosov z Republiko Slovenijo, še zlasti z ljubljansko mestno upravo. V nadaljevanju je Tomaž Ban opisal dejavnosti pokrajinskega odbora krovne organizacije, predvsem niz srečanj Antifašizem danes. Ob tem je osvetlil dosežke Cosolinijevega mandata na kulturnem področju, na primer razstavo Memorabilia Franka Vecchieta v Mestnem muzeju Revoltella leta 2014, ki je nastala v sodelovanju s SKGZ.
Župan Cosolini je nato poudaril pomen dveh izvedb Slofesta, ki ju je na Borznem trgu priredila Zveza slovenskih kulturnih društev. V nadaljevanju je natančneje orisal občinsko politiko v odnosu do Slovenije, pri čemer gre pogled usmeriti tako v Ljubljano kot v obmejno območje, na kar opozarjajo med drugim dogovori o EZTS. »Po enem mandatu naj povem, da nosim trenutno dve potovalki: v eni so vsa opravljena dejanja, v drugi so pa neuresničeni nameni,« je zaključil župan Cosolini in dodal, da namerava v bodoče natančneje preučiti dinamiko uporabe slovenščine v tržaškem občinskem svetu.

Povezane objave

Skupaj moramo zasledovati sožitje in spoštovati različne spomine - Tiskovno sporočilo SKGZ
FORUM IDEJ: Ni res, da vsi mladi bežijo, želijo pa si priložnosti
Predsednica DZ Republike Slovenije obiskala Trst