20230322 - SKGZ - Tanja Kosmina Repentabor

Predstavniki SKGZ na županstvu na Repentabru

Vodstvo Slovenske kulturnogospodarske zveze želi v tem mandatnem obdobju nadaljevati in nadgraditi sodelovanje z javnimi upravami. Dialog je namreč ključno orodje za ozaveščanje pripadnikov skupnosti o uporabi slovenskega jezika in koriščenju vseh zakonskih pravic.

V prejšnjih dneg so se deželna predsednica Ksenija Dobrila, pokrajinski predsednik Aleksander Coretti in Martina Budin na repentabrski občini sestali z županjo Tanjo Kosmina, podžupanjo Nadjo Debenjak in odbornikom Marjanom Veršo. Pri krovni organizaciji se zavedajo težav, s katerimi se spopadajo javne uprave. Zato sta tako Dobrila kot Coretti izpostavila pomen dialoga in sodelovanja. Uprava Občine Repentabor podpira in želi sodelovati v delovnih skupinah, ki jih SKGZ namerava ustanoviti. Slednje naj bi se ukvarjale z načrtovanjem in uresničevanjem posegov za izboljšanje lokalnega gospodarstva, kakovosti življenja in okolja v posamezni občini, sestavljali pa bi jih predstavniki SKGZ, člani občinskih uprav in srenj, predstavniki gospodarstva in drugih organizacij civilne družbe.

Županja Kosmina je orisala delovanje odbora in specifične značilnosti območja. Poudarila je pomembnost čezmejnega sodelovanja tako na občinski kot širši ravni. Opozorila je na nekatere težave, kot so pomanjkanje družinskih zdravnikov in problemi z javnimi prevozi. Nenazadnje pa tudi omejitve na območjih Natura 2000, ki negativno vplivajo na razvoj ozemlja, tako na kmetijski kot gospodarski ravni.

Povezane objave

FORUM IDEJ: Ni res, da vsi mladi bežijo, želijo pa si priložnosti
Predsednica DZ Republike Slovenije obiskala Trst
Iz Čedada odločen poziv za dvojezično šolstvo