fallback-thumbnail

Predstavniki SKGZ in SSO na Južnem Tirolskem

Delegacija SSO in SKGZ bo od jutri do torka, 28. junija, na Južnem Tirolskem, kjer bo obiskala glavne pokrajinske ustanove in se srečala z osrednjimi predstavniki ladinske in nemške narodne skupnosti. Delegacijo bosta vodila deželna predsednika Walter Bandelj in Rudi Pavšič. Zamisel o obisku je nastala pred kakšnim mesecem, saj se v luči izvajanja zaščitne zakonodaje na podlagi zakona 38/2001 poraja več vprašanj, za katere je pomembno upoštevati tudi uspešne modele, ki so se že uveljavili v drugih okoljih. Eno izmed takih področij je šola v treh jezikih, ki se je uveljavila na področju, kjer živijo Ladinci. Zato bosta delegacijo SSO in SKGZ sprejela oba šolska skrbnika dr. Roland Verra in dr. Peter Hölrigl. Zanimivo je tudi delovanje ustanove EZTS (Evropsko združenje za teritorialno sodelovanje), v katerem sodelujejo avtonomni Pokrajni Trident in Bocen ter avstrijska zvezna dežela Tirolska. Predstavniki Slovencev v Italiji se bodo seznanili tudi z delovanjem zasebne univerzitetne ustanove EURAC, v sklopu katere deluje poseben oddelek za upravno avtonomijo in pravice jezikovnih manjšin.
Na programu so tudi voden obisk založbe Athesia in uredništva dnevnika Dolomiten, Trgovinske zbornica v Bocnu, Združenja Južnotiroskih kmetov ter Konzorcija občin v Pokrajini Bocen. V torek popoldne bo delegacija spremljala zasedanje pokrajinskega sveta v Bocnu in se nato sestala s predsednikom Arnom Kompatscherjem ter odbornikoma za ladinsko in nemško skupnost Florianom Mussnerjem ter Philippom Achammerjem.
Prvo srečanje pa je na programu že v nedeljo zvečer, ko bo slovensko delegacijo iz FJK ob prihodu v Bocen sprejel evropski poslanec Herbert Dorfmann.

Povezane objave

Predstavili blagovno znamko Slovenci v Italiji
Na srečanju mladih Slovencev iz zamejstva in sveta zagotovila o nadaljnji podpori
Republika Slovenija obeležuje Dan državnosti