56f159c6105b6.JPEG

Predstavniki manjšine pri zunanjem ministru Karlu Erjavcu

Slovenski zunanji minister Karl Erjavec je včeraj sprejel predstavnike slovenske narodne manjšine v Italiji pred jutrišnjim zasedanjem koordinacijskega odbora ministrov med Slovenije in Italije. Pogovoru se je pridružil tudi minister Gorazd Žmavc, pristojen za Slovence v zamejstvu in po svetu. Srečanja z ministrom Erjavcem so se udeležili poslanka Tamara Blažina, predsednik Slovenske kulturno gospodarske zveze Rudi Pavšič, predsednik Sveta slovenskih organizacij Walter Bandelj, predsednica paritetnega odbora za slovensko manjšino Ksenija Dobrila ter podpredsednik deželnega sveta FJK Igor Gabrovec. Na sestanku so tudi govorili o majskem zasedanju mešanega odbora FJK-Slovenija.
Predstavniki manjšine so v pogovoru z zunanjim ministrom izrazili pričakovanje, da bo slovenska stran podprla njihova prizadevanja po olajšani izvolitvi slovenskega predstavnika v italijanskem parlamentu. Na podporo Slovenije računajo tudi pri nadgradnji sedanjega institucionalnega omizja za slovensko manjšino pri italijanskem ministrstvu za notranje zadeve. Predstavniki manjšine pričakujejo, da se za zagotavljanje kakovostnih radijskih in televizijskih programov v slovenskem jeziku in za ohranitev avtonomije sedeža RAI v Trstu obnovi posebna konvencija med italijansko vlado in družbo RAI.
Minister Erjavec je pozitivno ocenil pogovor s predstavniki slovenske narodne manjšine, saj prav manjšini, slovenska manjšina v Italiji in italijanska narodna skupnost v Sloveniji, pomembno prispevata k dobrim odnosom in razvejanemu sodelovanju med dvema sosednjima državama. Predstavnikom manjšine je zagotovil nadaljnjo podporo pri uveljavljanju njihovih ustavnih in zakonskih pravic v Italiji.
(Primorski dnevnik, 22. marca 2016)

Povezane objave

Skupaj moramo zasledovati sožitje in spoštovati različne spomine - Tiskovno sporočilo SKGZ
FORUM IDEJ: Ni res, da vsi mladi bežijo, želijo pa si priložnosti
Predsednica DZ Republike Slovenije obiskala Trst