platnica-brosura

Predstavitev publikacije Mi, Slovenci v Italiji

 

 

Slovenska narodna skupnost v Italiji bo od tega tedna opremljena s priročno predstavitveno publikacijo, ki podaja njeno celovito podobo. V petek, 8. februarja, bo ob 18. uri v Tržaškem knjižnem središču na Trgu Oberdan potekala namreč predstavitev knjige Mi, Slovenci v Italiji.

Prvotni namen Slovenske kulturno-gospodarske zveze in Sveta slovenskih organizacij je bil pripraviti brošuro, ki bi ponujala osnovne informacije o Slovencih v Italiji in s tem dejanjem okrepiti duh medsebojnega sodelovanja. Za strokovno pomoč sta se krovni organizaciji oprli na Slovenski raziskovalni inštitut, ki je publikacijo s podobno vsebino pripravil v sklopu evropskega projekta Eduka. Vsebino so tri ustanove predelale in jo obogatile z dodatnimi podatki in informacijami. V številnih mesecih dela je tako nastala nova publikacija, ki šteje več kot sto strani.

V njenih osmih poglavjih bo dobil bralec celovito informacijo o stanju slovenske narodne skupnosti v Italiji danes: od njenega naselitvenega območja in zgodovine do jezikovnega položaja ter zaščitnih določb, od njenega predstavništva do šolstva, od njenih številnih ustanov do medijev.

Pod publikacijo Mi, Slovenci v Italiji se podpisuje sedem urednikov oz. avtorjev iz treh omenjenih ustanov. Knjiga je trojezična, saj so poleg slovenskega izvirnika vsa besedila objavljena tudi v italijanščini in angleščini. Za njen sodobni in priročni videz je poskrbel Andrej Pisani; opremljena je s številnimi fotografijami, ki spremljajo bralca na odkrivanje vseh razsežnosti organiziranega sistema Slovencev v Italiji.

Petkov dogodek bosta oblikovala predsednika SKGZ-ja in SSO-ja Rudi Pavšič in Walter Bandelj, ki sta podpisala uvod publikacije. O njeni vsebini bodo spregovorili tudi Julijan Čavdek, Devan Jagodic in Martin Lissiach. V naslednjih tednih bodo sledile še druge predstavitve: v Gorici, v Benečiji, v senatni palači v Rimu, v Ljubljani in v knjigarni Haček v Celovcu.

Knjigo, ki je bila tiskana v visoki nakladi, bosta po izidu krovni organizaciji razdelili med slovenske ustanove in društva. Mi, Slovenci v Italiji bo na voljo brezplačno vsem, ki si bodo želeli spoznati bogato stvarnost Slovencev v Italiji ali posredovati informacije o njej.

 

Trst, 6. februarja 2019

Povezane objave

Skupaj moramo zasledovati sožitje in spoštovati različne spomine - Tiskovno sporočilo SKGZ
FORUM IDEJ: Ni res, da vsi mladi bežijo, želijo pa si priložnosti
Predsednica DZ Republike Slovenije obiskala Trst