knjiga-cerno-naslovnica

Predstavitev knjige Na izpostavljenem mestu v Ljubljani

V sredo 14. februarja, bo ob 11. uri na sedežu Urada Vlade RS za Slovence v zamejstvu in po svetu (Ljubljana, Erjavčeva 15) predstavitev knjige o življenju in delu prof. Viljema Černa z naslovom “Na izpostavljenem mestu, ki je izšla na pobudo Slovenske kulturno-gospodarske zveze in Zadruge Novi Matajur. Na dogodku bodo lik beneškega družbeno-kulturnega delavca orisali minister Gorazd Žmavc, predsednik SKGZ Rudi Pavšič in urednik knjige Igor Tuta.

Delo želi biti skromen prispevek v spomin in zahvalo profesorju Viljemu Černu, osebnosti, ki je vidno zaznamovala naš prostor in naše ljudi, predvsem na Videmskem. Bil je pojem Slovenca v Benečiji, neutrudni borec za naše pravice in narodno dostojanstvo. Njemu in njegovi vztrajnosti pri uveljavljanju naše jezikovne in širše prisotnosti gre velika zasluga, da smo danes na Videmskem narodno bolj prisotni in samozavestni.

Odgovornik urednik Novega Matajurja Miha Obit pa je h knjigi pristavil:“Pomisliti na Viljema Černa nekaj mesecev po njegovi smrti pomeni pomisliti predvsem na njegove pesniške besede, tiste, ki so nam, vsem Benečanom, vsem Slovencem, kazale pot do boljše prihodnosti. To je portret človeka, ki je s svojo duhovno močjo, s svojo potrpežljivostjo in s svojo odprtostjo vsak dan svojega življenja dokazoval ne samo ljubezen do materinega slovenskega jezika, ampak tudi potrebo po spoštovanju drugih.”

Za urednika Igorja Tuto "predstavlja knjiga pomembno pričevanje Viljema Černa, ki je obenem njegova enkratna duhovna oporoka. Svoje misli zapušča najprej vsem svojim ljudem v Bardu, v Terskih dolinah in v Benečiji, pa tudi vsem slovenskim bralcem. Ti bodo njegovo besedo razumeli kot dokument časa in ljudi, ki so na izpostavljenem mestu.

 

Trst, 12. februarja 2018

 

 

Povezane objave

Skupaj moramo zasledovati sožitje in spoštovati različne spomine - Tiskovno sporočilo SKGZ
FORUM IDEJ: Ni res, da vsi mladi bežijo, želijo pa si priložnosti
Predsednica DZ Republike Slovenije obiskala Trst