19-9-21-1

Predstavitev knjige Donne e confini (Ženske in meje)

V sklopu letošnjega Slofesta bo v nedeljo, 19. septembra 2021, ob 12. uri potekala v šotoru na Trgu svetega Antona v Trstu predstavitev knjige Donne e confini (Ženske in meje) avtorice Marte Verginella.

O monografiji (založba Manifestolibri, 2021) se bodo z avtorico pogovarjale novinarka Martina Vocci, režiserka Nadja Velušček in novinarka Barbara Gruden. Srečanje bo povezoval odgovorni urednik Primorskega dnevnika Igor Devetak.

Poskrbljeno bo za simultano tolmačenje. Za vstop v šotor je obvezno predložiti EU digitalno covidno potrdilo.

Delo je svojevrsten dnevnik v času pandemije, prepleten z zgodovinskim diskurzom, ki ima kot glavne teme ženske in meje. V knjigo je avtorica vključila svoja razmišljanja o tem, kaj je pomenila in kaj danes pomeni za naše kraje mejni prostor, v katerem so ženske v različnih vlogah (mlekarice, krušarice, hišne gospodinje, begunke, negovalke in še bi lahko naštevali) imele in še imajo zelo pomembno vlogo.

Pandemija je ženskam zadala novo zaušnico, saj jim je ob zaprtju meje naprtila dodatno breme na zdravstvenem, šolskem ali skrbstvenem področju. Delovni pogoji žensk so se poslabšali do take mere, da so 6-7 mesecev po začetku zdravstvene krize izgubile 99 tisoč delovnih mest od skupnih 101 tisoč v Italiji (po podatkih Istata, december 2020). Zgodovina ob meji se stalno ponavlja, je aktualna: tako kot so morale ženske po letu 1945 čez mejo, da bi se zaposlile ali prodale svoje pridelke, to počenjajo še danes – meje pa, ki jih je pandemija ponovno vzpostavila, so ta pretok delovne sile (največkrat na črno) zlasti na področju oskrbe in gospodinjskega dela prekinile. (iz Primorskega dnevnika, 16. junija 2021)

Povezane objave

Skupaj moramo zasledovati sožitje in spoštovati različne spomine - Tiskovno sporočilo SKGZ
FORUM IDEJ: Ni res, da vsi mladi bežijo, želijo pa si priložnosti
Predsednica DZ Republike Slovenije obiskala Trst