pavsic-in-bandelj-2_1

Predsednika SKGZ in SSO Pavšič in Bandelj v Rimu pri predsednici Senata

 

 

Ob predstavitvi publikacije “Mi, Slovenci v Italiji”

 

Predsednica Senata Maria Elisabetta Alberti Casellati bo v četrtek, 28. februarja, v Rimu sprejela predsednika SKGZ in SSO, Rudija Pavšiča in Walterja Bandlja, ter senatorko Tatjano Rojc, ki bodo na srečanju izpostavili potrebo po zagotovljenem zastopstvu Slovencev v obeh vejah parlamenta. Pravkar poteka namreč razprava o ustavnih spremembah in nižanju števila poslancev, kar bi lahko de facto onemogočilo izvolitev predstavnikov manjšine.

Ob tej priložnosti bosta predsednika krovnih organizacij predstavila predsednici Senata publikacijo “Mi, Slovenci v Italiji”, ki podaja celovito podobo slovenske organizirane skupnosti.

Publikacijo bosta krovni organizaciji uradno predstavili istega dne ob 12. uri v dvorani Padli iz Nassiriyje v Senatu. Na predstavitvi bosta ob Pavšiču in Bandlju spregovorila tudi senatorja Tatjana Rojc in Gianclaudio Bressa.

 

Publikacija »Mi, Slovenci v Italiji« v osmih poglavjih prikazuje celovito sliko slovenske narodne skupnosti v Italiji danes: od naselitvenega območja in zgodovinskega pregleda do jezikovnega položaja, zaščitnih določb, političnega predstavništva, šolstva ter njene razvejane dejavnosti.

Knjiga je trojezična, saj so poleg slovenskega izvirnika vsa besedila objavljena tudi v italijanščini in angleščini. Opremljena je s številnimi fotografijami, ki spremljajo bralca k spoznavanju organiziranega sistema Slovencev v Italiji. Publikacija šteje več kot sto strani.

 

Trst, 22. februarja 2019

 

Povezane objave

Predstavili blagovno znamko Slovenci v Italiji
Na srečanju mladih Slovencev iz zamejstva in sveta zagotovila o nadaljnji podpori
Republika Slovenija obeležuje Dan državnosti