nov-prefekt-ts

Predsednika SKGZ in SSO na srečanju z novim tržaškim prefektom

 

 

Predsednika krovnih organizacij, Rudi Pavšič za SKGZ in Walter Bandelj za SSO, sta se danes srečala z novim tržaškim prefektom Valeriom Valentejem. Izpostavila sta mu položaj slovenske narodne skupnosti in ga obvestila o srečanjih, ki sta ju imela v teh dneh v Rimu (tako s predsednico Senata Mario Elisabetto Alberti Casellati kot z državnim podtajnikom za deželna vprašanja in avtonomijo Stefanom Buffagnijem) v zvezi z nekaterimi odprtimi vprašanji.

Tržaški prefekt in vladni komisar, ki je nekaj let služboval v Bocnu in zato dobro pozna manjšinske problematike, je obljubil, da bo storil vse, kar je v njegovih pristojnostih, da bi se nekatera vprašanja primerno rešila. Predsednika Pavšič in Bandelj sta posebej izpostavila vprašanje slovenske zastopanosti v parlamentu, konvencije med vlado in RAI-em glede deželnega sedeža radiotelevizije v Trstu, vladnega omizja, ki več kot poldrugo leto ne deluje, in vprašanje vračanja stavbe Narodnega doma slovenski narodni skupnosti.

Predstavnika krovnih organizacij in sam prefekt so si bili edini, da je bodočnost teh krajev v nadgradnji dobrososedskih odnosov in spoštovanju prisotnosti slovenske narodne skupnosti. Dialog pa je edino sredstvo pri reševanju morebitnih vprašanj. Zato – tako Bandelj in Pavšič – si je težko razlagati “vračanje v preteklost”, kateremu smo prisostvovali ob letošnjem Dnevu spomina.

 

Trst, 8. marca 2019

 

Povezane objave

FORUM IDEJ: Ni res, da vsi mladi bežijo, želijo pa si priložnosti
Predsednica DZ Republike Slovenije obiskala Trst
Iz Čedada odločen poziv za dvojezično šolstvo