pavsic-in-bandelj

Predsednika krovnih pisala Ziberni, Pahorju in Mattarelli

 

 

Krovni organizaciji SSO in SKGZ izražata zaskrbljenost zaradi nedavnih dogodkov ob sprejemu pripadnikov X Mas na goriškem županstvu. Sporni sprejem se sicer ponavlja že iz leta v leto, kar je izraz popuščanja določenim revizionističnim težnjam, ki so v popolnem nasprotju z dokazanimi zgodovinskimi dejstvi. Na letošnjem sprejemu pa je prišlo celo do prepevanja himne fašističnega odreda X Mas znotraj goriške občine, kar je še posebej hudo in nesprejemljivo ter je celo v nasprotju z ustavnimi določili.

Druga svetovna vojna in celotno medvojno obdobje sta hudo prizadeli naše kraje. Fašizem je preganjal tako Slovence kot vse tiste, ki so se zavzemali za vrednote demokracije in spoštovanja človekovih pravic. Zgodile so se hude človeške tragedije, ki še danes imajo določen vpliv tako v normalnem odnosu med občani na obeh straneh meje kot v bilateralnih odnosih med dvema državama.

SSO in SKGZ ocenjuje tudi, da take pobude lahko postavijo pod vprašj, obtežijo ali pokvarijo dobre odnose ob meji. To bojazen je med drugim izrazila tudi novogoriška podžupanja. Velika škoda bi bila, da bi izbrisali pozitivne korake sodelovanja in prijateljstva, ki so prvi pogoj za skupno bodočnost čezmejnega goriškega prostora.

Zaradi tega ni mogoče sprejemati skupin, ki so bile del fašističnega režima in so odkrito sodelovale z nacističnimi silami. V tem smislu ne gre za odklon spoštovanja do vseh žrtev tistega tragičnega obdobja naše skupne zgodovine, temveč za jasen poudarek o poteku dogodkov in o tem, kdo se je bojeval za demokracijo, pravico in svobodo.

Tudi ni mogoče opravičevati dejanj odredov X Mas in jih označiti kot obramba italijanskosti Gorice, saj je bila goriška prestolnica vedno prostor, v katerem so sobivale različne narodnosti in kulture. Ravno zavrnitev te tisočletne zgodovinske identitete Gorice in goriškega prostora je bil vzrok, zaradi katerega so se razvile tragedije, ki so povzročile med našimi ljudmi toliko gorja, sovraštva in oddaljenosti.

V tem smislu SSO in SKGZ pozivata državne in mestne oblasti, v prvi vrsti goriškega župana Rodolfa Ziberno, da se zavzamejo za preprečitev podobnih dogodkov, ki gredo v smer ponovnega obujanja fašističnih vsebin in odpirajo med prebivalstvom težko zaceljene rane iz preteklosti.

 

Trst, 26. januarja 2018

 

 

Povezane objave

Skupaj moramo zasledovati sožitje in spoštovati različne spomine - Tiskovno sporočilo SKGZ
FORUM IDEJ: Ni res, da vsi mladi bežijo, želijo pa si priložnosti
Predsednica DZ Republike Slovenije obiskala Trst