fallback-thumbnail

Predsednik Pavšič pisal vladni komisarki FJK Francesci A. Garufi

Spoštovana gospa
dr. Francesca Adelaide Garufi
Vladna komisarka v FJK

Spoštovani,
cela Evropa, in z njo tudi Italija, se spominja 70-letnice osvoboditve izpod nacifašistične diktature, ki je toliko gorja prizadela človeštvu. Italijanska republika je nastala prav na ruševinah druge svetovne vojne in je v svoji ustavi jasno začrtala mejnik s svojo črno preteklostjo.
Letos se spominjamo tudi 100-letnice začetka prve svetovne vojne, ki je uvedla triptih (obe svetovni vojni in nacifašizem ter druge diktature) človeških zablod. Kot državljani, ki uživamo svobodo in živimo v miru, se moramo posebej zahvaliti vsem evropskim narodnoosvobodilnim gibanjem, ki so se postavila po robu silam zla in zločinov ter naposled zmagala. Posebej moramo biti ponosni in hvaležni vsem tistim, ki so z življenjem zaznamovali svoj odpor proti nečloveškosti.
Spoštovana gospa Garufi,
zaradi povedanega Slovenska kulturno-gospodarska zveza, ki je nastala na vrednotah narodnoosvobilnega gibanja in se zavzema za pristne dobrososedske odnose v prizadevanju premagovanja napetosti, ki jih je v teh krajih pustila preteklost, izraža zaskrbljenost nad dejstvom, da je bilo od leta 2004 do danes izročenih več sto priznanj osebam, ki so sodelovale v Salojski republiki in bile na strani fašizma.
Vrednote svobode, človeškega dostojanstva in prijateljski medržavni odnosi zahtevajo od vseh nas, še zlasti od državnih institucij, da se zavedamo zgodovinskih napak, da nanje opozarjamo in ne dovolimo, da bi se zamajale antifašistične osnove naše ustave.
Spoštovana vladna komisarka Garufi,
prepričan sem, da delite z menoj skrb in upravičene proteste marsikaterih italijanskih in slovenskih političnih in družbenih organizacij ter ustanov zaradi omenjenih dogodkov. Želim si tudi, da bi zapisane misli posredovali pristojnim institucionalnim telesom, predvsem italijanski vladi.
Naša želja je, da usmerimo vsa naša prizadevanja v dobrososedske odnose. Skupaj se moramo zoperstaviti vsem pojavom populizma in nacionalistične retorike, ki toliko spominjajo na našo polpreteklo zgodovino Pozorni moramo biti tudi do poskusov potvarjanja zgodovinske resnice, ki je večkrat predmet manipulacije politične dialektike. Mnenja sem, da mora biti zgodovina prepuščena analizam in ocenam stokovnjakov in zgodovinarjev.

S spoštovanjem

Rudi Pavšič,
predsednik SKGZ

Povezane objave

Predstavili blagovno znamko Slovenci v Italiji
Na srečanju mladih Slovencev iz zamejstva in sveta zagotovila o nadaljnji podpori
Republika Slovenija obeležuje Dan državnosti